"Sve o ženi koja je podelila Srbiju i maestralnoj odluci"

Hrvatski magazin "Globus" piše da je Aleksandar Vučić povukao jak, ali i intrigantan i izazovan potez kada je doneo odluku da premijerka Srbije bude Ana Brnabić

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2017.

19:48

Foto: Tanjug, arhiva

Kako se navodi u tekstu "Ana Brnabić - žena koja je podelila Srbiju", dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave će, naime, biti – bude li, za koji dan, izglasana na sednici Narodne skupštine Republike Srbije – prva žena na funkciji premijera Srbije u istoriji te zemlje.

Magazin dodaje da će Brnabićeva ujedno biti i prva osoba na toj funkciji koja se javno deklarisala kao gej (što u relativno konzervativnoj zemlji poput Srbije zvuči gotovo kao naučna fantastika), a pritom je i delimično hrvatskih koriena – ne Hrvatica u punom smislu te reči, kako se to ovih dana pisalo u hrvatskim medijima.

U tekstu se navodi da su svi sagovornici u Beogradu, pa i oni koji Aleksandru Vučiću nisu odviše skloni, rekli da je Vučićeva odluka da za novog premijera/premijerku Srbije izabere Anu Brnabić – “maestralna”.

Poznanici i i prijatelji/prijateljice Ane Brnabić rekli su, kako se navodi u tekstu, da je njena prava domovina ipak Srbija, a ne Hrvatska, uz napomenu da je za Hrvatsku vezana – matematički precizno rečeno – četvrtina nezinih korena.

Hrvat je, naime, bio Anin deda po ocu, Anton. On je rođen u Staroj Baški na Krku. Po zanimanju je bio vojno lice. Kao mladić on se u Drugom svetskom ratu priključio partizanima, a posle rata je kao oficir, po činu potpukovnik, ostao u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Aninu baku (po ocu) Anton je upoznao u užičkoj Požegi. Ona je poreklom iz Gorobilja kod Požege, gde i danas živi deo Anine porodice za koji je ona veoma vezana. Nakon što su se Anton i Anina baka (po ocu) venčali, njihov sin – Anin otac Zoran – došao je na svet 1950. godine.

Anina porodica nikada nije živela u Hrvatskoj. Anin otac Zoran završio je gimnaziju u Valjevu, a studije u Beogradu, gde je nastavio da živi i radi. Anina porodica jej uvek živela u Beogradu, a na Krk je išla tokom leta i godišnjih odmora, osim 90-ih godina, kada je u Hrvatskoj trajao rat, piše "Globus".

Dobra prijateljica Ane Brnabić rekla je za hrvatski magazin:

"Ana je Srpkinja, njena domovina je Srbija i ona uvek ističe da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inostranstvu".

"Globus" navodi da je Aleksandar Vučić odlučio da Srbiju povede prema Zapadu, a na tom njegov putu najčvršća karika biće mu upravo nova predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ako prođe izbor u parlamentu.

"Sa Anom Brnabić Vučić kupuje vreme na svom putu, tj. na putu Srbije prema Zapadu, odnosno prema međunarodnim, zapadnim integracijama. Ali to vreme on neće moći da kupuje u nedogled – to može trajati samo do određene vremenske tačke, kada će Srbija morati definitivno da kaže u kom smeru doista ide: prema Zapadu ili prema Istoku. Ana će brod Srbije iskreno usmeravati prema Zapadu", rekao je sagovornik iz Beograda za zagrebački magazin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: