Sabor izglasao novu ministarku spoljnih poslova

Sabor Hrvatske izglasao je većinom glasova poverenje novoj ministarki spoljnih i evropskih poslova i potpredsednici Vlade Hrvatske Mariji Pejčinović Burić.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.06.2017.

15:42

Sabor izglasao novu ministarku spoljnih poslova
Foto: Gettyimages

Za nju je glasalo 78, od ukupno 151 poslanika.

Pejčinović Burić je na poziciji šefa diplomatije i potpredsednika Vlade zamenila Davora Ivu Štira koji je prošle sedmice dao ostavku.

Iako je on na konferenciji za novinare kao razlog ostavke naveo želju da se više posveti radu u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) i da kao poslanik "širi demohrišćanske vrednosti", Štirova ostavka povezuje se s nezadovoljstvom zbog koalicije HDZ i liberalne Hrvatske narodne stranke (HNS), budući da on pripada ultrakonzervativnoj struji u HDZ.

Njegova naslednica na mestu šefa diplomatije, Pejčinović Burić je dugogodišnja diplomatkinja i dosadašnja državna sekretarka u u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova.

Rođena je 1963. godine u Mostaru, a diplomirala 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je evropske nauke nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brugesu i Varšavi.

Karijeru je počela u Končar inženjeringu, nastavila kao direktorka Evropskog doma u Zagrebu, a vodila je i komparativne komunikacije u Plivi.

Od 2000. je radila kao pomoćnica ministra, a potom u dva navrata i kao državna sekretarka. U Sabor je na listi HDZ izabrana 2008. Bila je članica više radnih grupa i predsedavala odborima.

Od 2013. do 2016. bila je ekspertkinja-savetnica za evropske politike na projektima koje finansira Evropska unija, donatori i UNDP u Hrvatskoj i državama-kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, kao i u državama evropskog susedstva.

Tako je bila glavi ekspert, odnosno voditeljka tima projekta Plac (Policy and Legal Advice Centre), koji pruža podršku Srbiji u pripremi za pristupanje EU, putem unapređenja zakonodavnog procesa kao i procesa strateškog planiranja.

Za državnu sekretarku u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova izabrana je u novembru prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: