"Ko je protiv Ane, taj je protiv Vučića - isključenje"

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je da će ta poslanička grupa jedinstveno glasati za predlog da Ana Brnabić bude premijer.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.06.2017.

14:46

Foto: Tanjug

Osim toga, on je naveo i da je stav te stranke da je potrebno da većinu za njen izbor obezbede stranke koje su bile na listi "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Martinović kaže da u SNS očekuju da će tu odluku da podrže sve poslaničke grupe u skupštini, koje su bile deo te izborne liste i da će za izbor Ane Brnabić glasati SDPS, PUPS, Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka i Ujedinjena seljačka stranka.

"Stav najjače političke stranke SNS je da moramo da obezbedimo većinu u skupštini za izbor nove vlade, da tu većinu treba da obezbede one poslaničke grupe koje su bile na jedinstvenoj izbornoj listi Aleksandar Vučić, Srbija pobeđuje", rekao je Martinović u izjavi Tanjugu.

Martinović je podsetio da je Vučić na predsedničkim izborima dobio skoro 56 odsto glasova, tako da je reč o principijelnom stavu:

"Onaj ko ne bude glasao ili onaj ko se izjašnjava protiv Ane Brnabić kao kandidata za predsednika vlade, on se u stvari izjašnjava protiv Aleksandra Vučića. SNS ne želi da dopusti da je bilo ko ucenjuje, niti želimo da dopustimo političku situaciju da od bilo koga zavisimo", rekao je Martinović.

On je poručio drugim političkim strankama da dobro razmisle da li će glasati za izbor te vlade, navodeći da je onaj ko ne glasa, prema njegovim mišljenju, sam sebe isključio iz koalicije sa SNS.

"Jedan od najvažnijih događaja u političkom životu svake zemlje je izbor vlade. Onaj ko ne glasa za to, ma koliko da mu se ne dopadala određena personalna rešenja, u stvari ima problem sa politikom koju ta vlada namerava da vodi, a onaj ko je protiv politike vlade za koju se mi zalažemo teško da može da ostane ostane naš politički saveznik", rekao je on.

Na pitanje da li stav JS Dragana Markovića Palme, koja je najavila da neće glasati za Anu Brnabić znači odlazak te stranke u opoziciju, Martinovć je rekao da je sa tačke gledišta elementarne političke logike "nelogično da ne glasate za izbor vlade, a da budete deo vladajuće koalicije".

Martinovuć je rekao da je upoznat sa tim da je SPS zauzeo stav da podrži izbor Ane Brnabić, ali i dodao:

"Ono čime se mi trenutno bavimo u SNS i ono što je važno za nas, za stabilnost parlamenta i za stabilnost cele države, jeste pitanje da li izborna lista 'Aleksandar Vučić - Srbija pobeduje' može sama, bez bilo čije pomoći, da obezbedi većinu za izbor nove vlade", rekao je on.

Martinović je dodao da poštuje autonomiju svake poslaničke grupe, političke stranke i političkog lidera, ali, s druge strane, to, kaže, podrazumeva i odgovornost za poteze koje će u narednom periodu da povuku.

Šef poslanika SNS je ocenio da je sastanak u sedištu stranke bio sadržajan, da su se čula brojna mišljenja, ali da je ono što je bitno to da je svaki narodni poslanik iz poslaničke grupe SNS mogao da iznese svoje mišljenje u vezi sa izborom vlade.

"Poslanici su izneli u diskusiji različita shvatanja i viđenja političke situacije, izneli mišljenja o budućoj predsednici vlade, ali ono što je suština to je da je posle sadržajne diskusuje donet zaključak da će poslanička grupa SNS potpuno jedinstveno, jednoglasno, punim srcem glasati za izbor Ane Brnabić i njenog kabineta, jer smatramo da je to u najboljem interesu Srbije", rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, izbor Ane Brnabić će omogućiti nastavak pozitivnih, pre svega ekonomskih i finansijskih, trendova i da će omogućiti bolji život građanima Srbije u narednom periodu.

Martinović je rekao da veruje da će za izbor Ane Brnabić biti ubedljiva parlamentarna većina i da će u subotu početi sednica skupštine na kojoj će se razmatrati izmene Zakona o ministarstvima, zatim u ponedeljak nakon rasprave o amandmanima o tome glasati, da bi u sredu i četvrtak na dnevnom redu bio izbor vlade.

"Tako da bi nova Vlada Srbije mogla da položi zakletvu već u četvrtak. To znači da će Srbija, ako sve bude išlo po planu, dobiti vladu u roku koje je definisan Ustavom", zaključio je Martinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: