"Građani imaju pravo da znaju da li je vazduh zagađen"

Zaštitnik građana smatra da građani imaju pravo da znaju da li je usled požara na deponiji Vinča došlo do zagađenja vazduha.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.06.2017.

12:55

Zbog toga on od nadležnih institucija traži da objave rezultate izvršenih merenja.

U saopštenju zaštitnika se navodi da su se u javnosti pojavile kontradiktorne informacije u vezi sa tim da li nivo detektovane koncentracije pojedinih hemijskih jedinjenja može imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, produbljujući već prisutnu uzemirenost i nepoverenje građana.

Zaštitnik građana je apelujući na poštovanje prava građana na dostupnost informacija zatražio od institucija nadležnih za monitoring i objavljivanje rezultata kvaliteta vazduha i dostavljanje svih informacija o načinu i rezultatima izvršenih merenja, kao i vrsti zagađujućih materija čije je merenje vršeno.

Zaštitnik je takođe izrazio uverenje da će nadležne institucije dostaviti sve relevantne informacije i tako omogućiti građanima da budu pravovremeno i tačno obavešteni, navedeno je u saopštenju.

Na deponiji u Vinči više od mesec dana tinja požar na dubini od nekoliko metara. Nadležne službe deponiju zatrpavaju zemljom ne bi li ugušili požar, ali građani se svakodnevno žale na veliki smrad i dim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: