Dačić: SPS jednoglasno za Anu; O Palmi: Ima još vremena...

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da će poslanici te stranke glasati za predlog nove Vlade Srbije koji će izneti mandatarka Ana Brnabić.

Izvor: B92

Nedelja, 18.06.2017.

13:14

Dačić: SPS jednoglasno za Anu; O Palmi: Ima još vremena...
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Dačić je novinarima pre početka sednice Glavnog odbora stranke kazao da je ta odluka "jednoglasno" doneta (na sednici Predsedništva).

"Za Srbiju je važno da se očuva politička stabilnost jer vremena koja dolaze nisu laka. Važno je nastaviti reforme i naš put ka EU, očuvati tradicionalno dobre odnose s Rusijom, Kinom i drugim zemljama i uspostaviti bolje odnose s najvažnijim zemljama Zapada s kojima nemamo uvek iste stavove o nacionalnim pitanjima važnim za Srbiju", rekao je Dačić novinarima u sedištu SPS-a u Beogradu.

Dačić je kazao da nije razgovarao sa liderom Jedinstvene Srbije Draganom Markovićem povodom njegove najave da poslanici te partije neće glasati za vladu na čijem čelu će biti Ana Brnabić.

Kako kaže, "ima još vremena" i razgovaraće s Markovićem o tome.

Na pitanje da li to znači da JS ne daje podršku Vučiću time što neće glasati za Brnabić, Dačić je rekao da ne može o tome mnogo da govori, ali smatra da "nije takav nivo njihove odluke".

"Ali, mora se voditi računa o celom kontekstu, bez obzira na personalno pitanje ko je je mandatar i ko će biti premijer. Ovde su u pitanju mnogo dublji i u osnovi temeljitiji politički odnosi, nego što je samo to pitanje. Tako da svakako i to treba imati u vidu - da je reč o predlogu Aleksandra Vučića i da to nije pitanje samo Ana Brnabić".

Treba, smatra on, naći rešenje tako da koalicija ostane zajedno i da se očuva politička stabilnost u Srbiji.

On je naveo i da je SPS utvrdio kadrovske predloge koji se tiču ministarstava u novoj vladi koje bi trebalo da vode socijalisti. "Reč je o Slavici Đukić-Dejanović, Aleksandru Antiću, a naš predlog je i da Branko Ružić vodi resor državne uprave i lokalne samouprave, a ja da budem prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova", kazao je lider socijalista.

Prema njegovim rečima, SPS je zainteresovan i za ministarstvo ekologije, ako ono bude formirano u novoj vladi.

On je ponovio da SPS nije podržala Vučića kao kandidata za predsednika zato što je tražila ili očekivala premijersko mesto.

"Između premijerskog mesta i rešenja da SPS ima veći broj članova Vlade Srbije, mi smo uvek za drugo rešenje", kaže lider socijalista.

"Prioritet vlade u narednom periodu biće očuvanje mira i stabilnosti u regionu", kazao je Dačić, poželevši puno uspeha mandatarki Ani Brnabić i da nova Vlada Srbije bude što pre formirana.

Upitan da li je Žarko Obradović kandidat SPS-a za ministra ekologije, Dačić je kazao da nije bilo razgovora o toj temi unutar stranke.

Lider socijalista je naveo i da nije bilo dileme oko toga da li će SPS nastaviti koalicionu saradnju sa Srpskom naprednom strankom, ocenivši da je SPS doneo "ispravnu" odluku podrškom Aleksandru Vučiću na predsedničkim izborima.

"Iz svega toga je proizašao značajno viši nivo međusobne saradnje i poverenja. Za nas je najvažniji nastavak te saradnje", kazao je Dačić.

Sednica GO SPS-a počela je nešto posle 12 časova u sedištu stranke u Beogradu pošto je održana sednica Predsedništva socijalista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: