Putin pobija teoriju zavere: SAD nisu umešane u napad 9/11

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ne veruje u teoriju o umešanosti obaveštajne agencije SAD u smrtonosni napad 11. septembra 2001. godine u Njujorku.

Izvor: B92

Subota, 17.06.2017.

09:37

Putin pobija teoriju zavere: SAD nisu umešane u napad 9/11
Foto: Tanjug, arhiva

Američki režiser Oliver Stoun je objavio transkript razgovora sa ruskim liderom snimljenih između 2015. i 2017. godine, koji je ranije ove nedelje emitovan na televiziji.

"Ne verujem da su američke obaveštajne službe te koje su organizovale napade terorista u Njujorku", rekao je Putin Stounu..

11. septembra 2001. godine, teroristi su oteli četiri putnička aviona, a dva su srušili na Svetski trgovinski centar u Njujorku, što je dovelo do rušenja kula bliznakinja, a treći avion usmerilisu ka Pentagonu. Četvrti avion srušio u polju u Pensilvaniji, nakon što je prvobitno usmerene ka Vašingtonu. Oko 3.000 ljudi izgubilo je živote u tom terorističkom napadu. Putin je bio jedan od prvih svetskih lidera koji je nazvao tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša kako bi izrazio saučešće.

Mnoge teorije zavere počele su da se pojavljuju odmah posle samog napada na Svetski trgovinski centar, a neke od njih su potkrepljene "dokazima", dok su druge samo pretpostavke. Jedna od takvih teorija je i da su SAD organizovale i izvršile napad na kule bliznakinje kako bi kasnije likvidirale Osamu bin Ladena. O brojnim teorijama zavere povezanih sa ovim slučajem može čitatai - OVDE.

Nadležne službe SAD kasnije su ocenile da je "mozak" napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio vođa Al Kaide, Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: