Rusi "udarili" na Hrvate: Idete naruku ratnoj kampanji

Rusija je kritikovala uplitanje Hrvatske u ukrajinsku krizu i pomoć Ukrajini u reintegraciji okupiranih područja.

Izvor: B92, index.hr

Petak, 16.06.2017.

20:05

Rusi

Zvanična Moskva je zatražila da Zagreb podrži mirovne napore u okviru sporazuma iz Minska.

"Obratili smo pažnju na izjave date nakon hrvatsko-ukrajinskih razgovora na nivou šefova vlada u Zagrebu o planovima da se revitalizuje rad radne grupe za saradnju sa Ukrajinom osnovane u oktobru 2016. pod okriljem hrvatske vlade i u cilju primene hrvatskog iskustva 'mirne reintegracije okupiranih teritorija' na situaciju s Donjeckom i Luganskom", navodi se u saopštenju, javlja hrvatska agencija Hina.

"Ponovo smo prisiljeni da naglasimo neučinkovitost i neprimerenost takvih koraka, koji uopšte ne doprinose rešenju internog ukrajinskog sukoba. Nadamo će da će hrvatski partneri preusmeriti svoje napore prema punoj podršci stroge i dosledne primene obaveza Kijeva u sklopu skupa mera dogovorenih u formatu Normandijske četvorke", dodaje se.

"Sa žaljenjem primećujemo da u Zagrebu zasad radije promovišu paralelne strukture 'domaće proizvodnje', umesto poziva na obnovu dijaloga kroz mehanizme Kontaktne grupe iz Minska. Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka 1990-ih i tako idu na ruku kijevskoj 'ratnoj kampanji', umesto nedvosmislenog opredeljenja traženju puteva za pomirenje i suživot. Ne odustaju od namere da ojačaju vojno - tehničku saradnju sa Ukrajinom, umesto da napokon zatraže od Kijeva da prekine gađati Donbas, da ukine saobraćajnu i društveno-ekonomsku blokadu regiona, odustajući od ograničavanja slobode pristupa stanovništva informacijama", ističe ministarstvo.

"Mislimo da u delovanju međunarodne zajednice radi ostvarivanja trajne stabilizacije Ukrajine neće biti mesta za zloglasne 'dvostruke standarde'. Samo iskren, otvoren i koordinsan pristup aktuelnim događajima pružiće stvarne izglede za uspostavljanje mira, jačanje sigurnosti i normalizaciju života miliona ljudi na jugoistoku zemlje", poručuje Moskva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u utorak u Zagrebu s ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom, s kojim je razgovarao o krizi u Ukrajini, gde je u poslednje tri godine poginulo 10.000 ljudi.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije devedesetih godina, imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i "stoga u ovoj aktuelnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjima Donjecka i Luganska i ilegalnom aneksijom Krima, želi da pomogne Ukrajini da mirno integriše svoju teritoriju u ustavnopravni poredak". Opširnije o tome - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: