"Trebalo da reaguje policija, a ne obezbeđenje SNS"

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković rekao je da obezbeđenje skupa SNS nije imalo prava da vrši nasilje nad građanima.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2017.

19:11

screenshot

On je istakao da je policija ta koja je trebalo da reaguje.

Janković se oglasio povodom fotografija na kojima se vidi nasilje nad novinarima i pristalicama opozicije u centru Beograda u danu kada je Aleksandar Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije.

"Redarska služba, odnosno obezbeđenje je dužno da vodi računa da ne dođe do remećenja tog skupa, ali ukoliko dođe do problema ili incidenata, onda se zove policija. Obezbeđenje nema prava da primenjuje silu", rekao je Janković na RTV-u.

On je najavio da će institucija zaštitnika građana pokrenuti kontrolu postupanja obezbeđenja.

Zaštitnik građana je dodao da policija ne sme da bude nemi posmatrač i da je njihova dužnost da reaguju ako vidi da dolazi do nasilja.

Janković je kazao da se na fotografijama vidi da policija "ništa nije učinila da do nasilja ne dođe".

On je dodao da se na jednom snimku vidi kako jedna grupa građana ograničava slobodu kretanja drugoj grupi na dan kada je Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije.

"Sloboda kretanja mogu da ograniče samo oni koji su određeni zakonom i to je policija i još neki organi, ali ne i ja ili neko drugi."

Povodom napada na četrnaestogodišnjeg dečaka romske nacionalnosti koga je pretukla grupa vršnjaka u Osnovnoj školi "Karađorđe" na Voždovcu, u Beogradu, jer je držao srpsku zastavu, rekao da je država odgovorna za sva dešavanja unutar države.

"Ne treba se držati toga da li je nešto bilo unutar školskog dvorišta ili van škole", objasnio je Janković.

On je rekao da, pošto je reč o maloletnicima, da "dobar put nije kažnjavanje i preduzimanje represivnih mera, već prevencija koja se postiže kroz razgovor i obrazovanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: