Vlast o mandataru: Od "državnički" do "nije moj premijer"

Izbor Ane Brnabić za mandatara za sastav nove Vlade Srbije izazvao je podeljene reakcije u taboru vladajuće koalicije.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2017.

22:55

Vlast o mandataru: Od
Tanjug

Vladajuća koalicija je gotovo jednoglasno bila uverena da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić samostalno doneti najbolju odluku, a jedini disonantni glas u širokoj koaliciji koja čini republičku vlast stigao je iz Jagodine – od Dragana Markovića Palme.

Predsednik Jedinstvene Srbije je nedavno rekao da premijer Srbije treba da bude “domaćin, koji ima decu i zna kako se brine o deci“.

Time je javnosti, ali i svojim koalicionim partnerima stavio do znanja da se protivi izboru Ane Brnabić, koja je pripadnica LGBT zajednice.

Palma se oglasio na Fejsbuku nekoliko minuta po završetku Vučićeve konferencije za medije na kojoj je objavio šta je njegov izbor.

“Ana Brnabić nije moj premijer“, napisao je Palma.

Nešto kasnije se oglasio i njegov direktni koalicioni partner, šef SPS Ivica Dačić, koji je istakao da poštuje Vučićev predlog i očekuje veću ulogu pa svoju partiju i svoje saborce u novoj Vladi Srbije, bez komentara na Markovićevu izjavu.

Kratko je dodao da SPS i koalicioni partner Jedinstvena Srbija nikada nisu postavljali kao neki svoj cilj ili uslov za podršku Aleksandru Vučiću za predsedničke izbore mesto premijera.

Gotovo istovetni ton u reakcijama ispoljili su visoki funkcioneri SNS i SPS Zorana Mihajlović i Branko Ružić.

Prema rečima Mihajlovićeve, Vučićeva odluka je doneta u “najboljem interesu Srbije i njenih građana, nakon pažljivog sagledavanja svih okolnosti u kojima se nalazimo“, dok je Ružić istakao da je Vučićev predlog “duboko promišljen, državnički i politički odgovoran potez“.

Ipak, da postoje još neka neslaganja, javnosti je predočio funkcioner SNS Nebojša Stefanović, koji je naveo da potpuno podržava odluku Vučića, kao i da mu je “žao što neki iz SNS vide samo svoje interese“.

Pomalo neočekivano, reakcije nije bilo iz Pokreta socijalista, odnosno predsednika te partije Aleksandra Vulina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: