Jutarnji: Priznaje da je gej, poreklom je iz Hrvatske

Mediji u regionu javljaju da je Aleksandar Vučić poverio mandat za sastav nove vlade Ani Brnabić, navodeći da je Balkan dobio prvu gej premijerku.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.06.2017.

20:24

Jutarnji: Priznaje da je gej, poreklom je iz Hrvatske
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Hrvatski mediji uz to ističu i da je Brnabićeva poreklom iz Hrvatske.

"Priznaje da je homoseksualka, poreklom je iz Hrvatske", piše Jutarnji list uz napomenu da je reč o jednoj od najuspešnijih ministarki u godinu dana staroj Vučićevoj vladi koja je u tom razdoblju osigurala da gradjani mogu na jednom šalteru dobiti sve potrebne dokumente.

Brnabić je, kako se navodi, posebna po nekoliko aspekata jer, kao prvo, nije članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) ,već je u vladi bila kao nestranačka osoba.

Prema oceni Jutarnjeg, Vučić se na to odlučio i da bi onemogućio bilo kakvu borbu za nasleđe u stranci:

"Kao drugo, ona je homoseksualka i to nije krila. Srpska pravoslavna crkva se nekako pomirila s time da bude u vladi kao ministarka, ali da preuzme mesto prvog ministra, to SPC-u nikako nije išlo pod kožu".

I konačno, Brnabić je poreklom iz Hrvatske, iz Stare Baške na o Krku gde se njena porodica porodica spominje u crkvenim knjigama još 1673. godine, navodi list i dodaje da je Brnabić ipak rođena u Beogradu, a da se školovala u SAD.

Index.hr. navodi da je Brnabić, aktuelna ministarka državne uprave široj javnosti poznata kao prva srpska ministarka koja je javno priznala da je gej i podseća da ju je aktuelni premijer Vučić hvalio još prošle godine, rekavši da ona ima izvanrednu energiju.

I Hina navodi da je Brnabićeva postala ministarka državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka ličnost i da je Vučić dosada više puta pohvalio njezine rezultate, napominjući da je da je poreklom sa Krka, a rođena u Beogradu.

"Brnabić je prva balkanska gej premijerka", javio je RTCG uz napomenu da je ona 15. mandatar po redu od 1990. godine kada je u Srbiji uvedeno višestranačje.

Crnogorska televizija dodaje da je Vučić najavio da je u narednom periodu važno obezbediti dalje jačanje međunarodnog ugleda kako na Zapadu tako i na Istoku, na putu ka EU, sa Ruskom Federacijom, Kinom...

Crnogorska televizija citira i Brnabićevu koja je istakla da je "svesna sam odgovornosti koju preuzima jer treba da nasledi pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života".

Crnogorski portal CDM podseća da je još kada je Brnabićevu Vučić predložio za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u prvi plan izbila je njena seksualna orijentacija, pa su čak i svetski mediji javili da je to "apsolutna novina u konzervativnoj balkanskoj zemlji".

"Njen izbor naišao je na odobravanje stručne javnosti i istovremeno, prema ocenama brojnih svetskih medija, pokazao privrženost Srbije evropskim vrednostima kada je reč o položaju LGBT zajednice", navodi portal.

RTRS javlja da je Brnabićeva zahvalila predsedniku na ukazanom poverenju da vodi Vladu Srbije i nastavi reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom i podseća da važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte koje je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Klix.ba javlja da je Ana Brnabić nova premijerka Republike Srbije, odnosno jedini kandidat za tu poziciju pred Skupštinom Srbije, a da je reč o aktuelnoj ministarki državne uprave i prvoj homoseksualno orijentisanoj ministarki.

"Vučić presekao - Ana Brnabić novi srpski premijer", javila je MiA, pozivajući se na srpske medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: