"Umetnost stvaranja haosa – ko je s njim, on je saučesnik"

Donald Tramp ne nanosi štetu samo protivnicima, već ugrožava i ugled onih koji spadaju u njegove prijatelje i sledbenike.

Izvor: B92

Sreda, 14.06.2017.

17:51

Getty Images

Onaj ko pomaže Trampu postaje njegov saučesnik, smatra dopisnik Dojče velea iz Vašingtona Miodrag Šorić.

"Niko ne može da mu pobegne – ni neprijatelj, ni prijatelj. Kao predsednički kandidat, Tramp je 2016. pomrsio predizborne račune ustajalih guvernera i senatora, te pobedio – kao politički novajlija. Tramp je ismevao svoje protivnike, nadevao im uvredljive nadimke i povlačio političku kulturu Amerike po blatu", dodaje Šorić.

Ovaj put je ministar pravde Džef Sešons bio uz predsednika i odgovarao je na pitanja senatora o uticaju Rusije na izbore ili o pozadini otpuštanja bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija.

"Ministar pravde nije odao informacije koje bi mogle da naštete Trampu. Za vreme saslušanja, imao je napade zaboravnosti, ili je odbijao da dâ iskaz kada bi postajalo škakljivo. To je njegovo pravo. Ali, to je sve samo ne transparentnost. Sešnov nastup ne budi poverenje – ni u njega ni u ovu administraciju", dodaje Šorić.

Posle ovog saslušanja, Trampovi protivnici još uvek nemaju dokaza da je Trampov izborni tim održavao tesne kontakte sa Rusijom.

"Hoće li demokrate prestati da se bave tom temom? – Teško. Zato će priča o tesnim kontaktima između Trampa i Rusije i dalje da provejava hodnicima Kongresa. Sudovi će ponovo poništavati odluku o potencijalnoj zabrani ulaska u SAD za muslimane i prebacivati je sledećoj instanci. Nove istrage će se baviti pitanjem da li Tramp meša privatne i službene delatnosti. Tramp, dubiozni građevinski preduzimač, i dalje će izigravati čistunca koji je zagazio u vašingtonsku političku kaljugu da bi je isušio. A, što je još luđe, Tramp zaista veruje da je advokat malog čoveka", ističe Šorić.

Njegovi sledbenici proslavljaju ponovno otvaranje jednog rudnika uglja u Pensilvaniji kao dokaz modernizacije američke privrede.

"Vlada se istovremeno povukla iz Pariskog sporazuma o klimi, dovodi u pitanje međunarodne trgovinske ugovore, hoće da na granici sa Meksikom podiže zidove. Tramp živi u svetu "alternativnih činjenica“. Činjenice su istinite onda kada mu koriste. Ovaj predsednik magično privlači poluistine, sve što je kako ovo tako i ono – i ima nepogrešiv instinkt za stvaranje haosa. Džef Sešns je na saslušanju u senatu branio odluke i način odlučivanja svog predsednika. Jednog dana bi zbog toga mogao da se pokaje", zaključio je Šorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: