Putin: Rusija će odgovoriti, adekvatno

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija dati adekvatan odgovor na akcije NATO-a da bi očuvala strateški balans.

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Sreda, 14.06.2017.

07:39

Putin: Rusija će odgovoriti, adekvatno
Tanjug, arhiva

"Za Rusiju postoje dve pretnje. Prva je razmeštanje protivraketa u blizini naših granica u istočnoj Evropi, a druga pretnja je da protivraketni bacači za nekoliko sati mogu da se pretvore u lansere za udarne rakete. U istočnoj Evropi, na vodi, na moru, biće postavljeni na brodovima koji će dežurati na Sredozemnom moru i severnim morima i staviće na Aljasku", rekao je Putin.

On je u velikom intervjuu reditelju Oliveru Stounu, koji se emituje u četiri dela na kanalu "Šou-tajm", u drugom delu rekao da je Rusija sada okružena PRO.

"U stvari, to je još jedna gruba velika strateška greška naših partnera, jer će sve ove akcije Rusija dati adekvatan odgovor i to neće značiti ništa drugo do još jedan krug trke u naoružanju. Pri tome će naš odgovor biti mnogo jeftiniji. Ona (tehnologija) je možda negde grublja, ali će biti efikasna. I mi ćemo očuvati taj takozvani strateški balans. Balans je veoma važna stvar", rekao je Putin.

On je, takođe, istakao da širenje NATO-a i raspoređivanje sistema protivraketne odbrane u Evropi primorava Rusiju da na to reaguje, preneo je Sputnjik.

Govoreći o širenju Alijanse, ruski lider je istakao da umesto toga mogu da se sklapaju sporazumi o bezbednosti i uzajamnoj pomoći ukoliko zemlje osećaju da su u opasnosti.

Putin je dodao da, nakon što se raspao Sovjetski savez, a Iran odustao od nuklearnog programa, nema smisla raspoređivanje PRO i proširivanje Pakta.

Veći deo intervjua objavljenog u utorak bio je posvećen odbeglom uzbunjivaču Edvardu Snoudenu, koga je Putin nazvao "hrabrim, pa čak i malo nesmotrenim" čovekom. Predsednik Rusije je istakao da Snouden "nije nameravao da nam daje neke informacije".

"On je pozvao na zajedničku borbu. A kada je postalo jasno da mi još nismo spremni za to, verovatno ću mnoge razočarati, rekao sam da to nije za nas. Mi i bez toga imamo komplikovane odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ne trebaju nam dodatne komplikacije. On je samo otišao i nestao", rekao je Putin.

On je kazao da je prvi kontakt sa Snoudenom održan još u Kini, gde je on pobegao iz SAD.

"A zatim su mi saopštili da je gospodin Snouden u avionu koji je trebalo da se prizemlji u Moskvi i nakon toga on treba da pređe u drugi avion i dalje da odleti za Latinsku Ameriku. Ali, ispostavilo se da zemlje u koje je hteo da leti, kao prvo, ne žele da ga prihvate, a kao drugo, ova informacija nije od nas, već iz drugih izvora odmah dospela u medije i postalo je jasno da mu neće tek tako dozvoliti da bilo gde odleti", rekao je Putin.

Tako se, prema rečima ruskog predsednika, bivši agent NSA našao u Moskvi u delu za tranzitne putnike. "I onda smo mu dali privremeni azil", dodao je šef ruske države.

Putin nije odgovorio na pitanje da li ga je tadašnji američki predsednik Barak Obama zvao u vezi sa Snoudenom. "Ne želim da govorim o tome. To je stvar poverljive prirode", istakao je Putin.

Tokom razgovora dotaknuta je i tema Ukrajine.

"Filozofija međunarodne američke politike u ovom regionu je u tome da je neophodno da se ni u kom slučaju ne dozvoli približavanje Ukrajine i Rusije, jer u tome neko vidi nekakvu pretnju. Neko smatra da je to izvor rasta moći Rusije i da treba po svaku cenu sprečiti približavanje Rusije i Ukrajine", naglasio je Putin.

Istovremeno, i u SAD i u Evropi postoje oni koji su delovali polazeći od različitih shvatanja, a ne od slobode izbora ukrajinskih državljana, dodao je ruski predsednik.

"Podrška radikalnim elementima u Ukrajini, nacionalističkim elementima, ona sa stanovišta takvog pristupa predstavlja siguran dobitak. Prema tome, u tom smislu, onaj ko je to učinio je postigao svoj cilj, oni su to uradili savršeno. Svaka im čast", rekao je Putin.

Pema rečima predsednika Rusije, "Ukoliko se na ovaj problem pogleda malo šire, a ne sa stanovišta neposredne konfrontacije i okupljanja oko sebe satelita na osnovu neke spoljne pretnje, već ako pogledate na razvoj svetske zajednice… pogledate 25 godina unapred kako se razvija situacija u svetu, onda bi trebalo da se promeni filozofija međunarodnih odnosa".

Tramp četvrti predsednik SAD za vreme Putinove vladavine

Tanjug, arhiva
Putin je rekao i da se ništa neće promeniti sa imenovanjem novog predsednika SAD Donalda Trampa. Na Stounovo pitanje da li je američki predsednik Donald Tramp četvrti američki lider od kada je on na vlasti, Putin je potvrdno odgovorio. Na komentar Stouna da se „Tramp nalazi u džepu Kremlja" Putin se nasmejao.

Komentarišući reči bivše američke kandidatkinje za predsednika Hilari Klinton, koja je Putina uporedila s liderom Trećeg rajha Adolfom Hitlerom, ruski predsednik je naveo da u Rusiji, takođe, mogu da nađu niz poređenja delatnosti američkih političara, ali Moskva pokušava da se uzdrži od ekstremnih izjava.

"Nema u tome ništa novo. Mi se lično poznajemo. Ona je energična žena. Mi, takođe, možemo da nađemo svakakva poređenja, ali se iz političke kulture uzdržavamo od ekstremnih izjava", rekao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: