Slovenac o detaljima: Opet neprijateljstvo na Balkanu

Stanje u jugoistočnoj Evropi poslednjih godinu dana se promenilo na gore, ocenio je u sredu ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec.

Izvor: B92

Sreda, 14.06.2017.

20:41

Slovenac o detaljima: Opet neprijateljstvo na Balkanu
Thinkstock

On je posebno apostrofirao unutrašnje napetosti u BiH, odnose Beograda i Prištine i nestablnost u Makedoniji.

Erjavec je govoreći pred parlamentarnim odborom za spoljnu politiku odgovarao na pitanja o nedavnom samitu predsednika država Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni, rekavši da su se tom prilikom pokazale suprotnosti i različiti stavovi lidera. Iznoseći detalje sa tog samita, Erjavec je rekao da su se po prvi put nakon 2004. godine opet mogli osetiti elementi neprijateljstva, netolerancije i napetosti.

Erjavec, koji je zajedno s kolegama iz regiona prisustvovao zatvorenoj raspravi predsednika i ministara spoljnih poslova, iznoseći svoje impresije iz rasprave predsednika različitih država u regionu, ocenio je da su se prilike u regionu u poslednjih godinu dana znatno promenile i to na gore.

"Pre se činilo da region ide u meru evroatlantskih integracija i vladao je duh saradnje, ali nakon ovog sastanka možemo biti zabrinuti", kazao je Erjavec.

Posebno je istakao unutrašnje političke napetosti u BiH i Makedoniji, napete odnose Beograda i Prištine, što je posebno bilo uočljivo na tom sastanku, prenela je HINA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: