Tadić: Teško reći gde prestaje Vučić, a gde počinje Dačić

Lider SDS Boris Tadić naveo je u otvorenom pismu da ovaj režim stavlja znak jednakosti između Aleksandra Vučića i Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 14.06.2017.

21:51

Tadić: Teško reći gde prestaje Vučić, a gde počinje Dačić
Foto: Tanjug

Kako kaže, to je još jednom podvukao Ivica Dačić pre nekoliko dana kada je optužio neimenovanog funkcionera Socijaldemokratske stranke da je mrzitelj Srbije zbog toga što je navodno u institucijama Evropske unije izneo “istinu o načinu na koji ova vlast upravlja državom”.

“Dačićeva izjava je brutalan napad na demokratiju, vraćanje Srbije u vreme fabrikovanja državnih neprijatelja, ali i pretnja svima koji se usude da iznesu istinu drugačiju od one koju u imperativnom jednoumlju diktira Vučić. Samo ovde se ne radi o Dačiću, jer u Vučićevoj autokratskoj predstavi Dačiću je dodeljena samo uloga glasnogovornika koji izgovara ono što je čak preterano kompromitujuće i za njegovog gospodara”, ističe Tadić.

On navodi da njegovo otvoreno pismo nije reakcija na Dačićevu izjavu, već na Vučićevu politiku.

“Kako bi Vučić mogao da nastavi da obmanjuje građane o tome da on ne širi govor mržnje i ne upotrebljava gebelsovsku retoriku, ako bi lično izgovarao ono što on nalaže Dačiću da izgovara umesto njega”, navodi lider SDS.

Tadić ističe da Vučić u tu svrhu koristi “mučenog v.d. premijera koji se ionako iz petnih žila trudi da dokaže da gospodaru niko ne može biti poslušniji i odaniji od njega”.

“U nastojanju da ga gospodar nagradi prvim mestom među poltronima, Dačić je toliko ušao u Vučićevo biće da je sada već teško razaznati gde tačno prestaje Vučić, a gde počinje Dačić”, ocenjuje bivši predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Vučić kroz napad na SDS za mržnju prema Srbiji “poručuje da on nije samo predsednik države, već i sama država”.

“Samo nije baš marketinški mudro da to sam za sebe kaže, pa umesto njega taj severnokorejski proglas šire razni ‘Dačići’, ističe Tadić.

“Bitno je samo da se odmah na početku mandata jasno podvuče da je svako mišljenje suprotno njegovom državna izdaja i antidržavna politika. Da je državna izdaja u EU iskazati stav suprotan Vučićevom, bez ikakvog obzira na to što zastavu te EU i njenih vrednosti zvanično i ponosno ističemo kao svoju. Tako ogoljena i primitivna forma političke despotije svakako nije usamljen slučaj u savremenom svetu, ali svaki slobodan čovek u Srbiji ima obavezu da se bori protiv opasnog i naopakog upravljanja Srbijom po modelu Kim Džonga”, dodaje on.

Kako navodi, iz “tog osnovnog postulata Vučićeve autokratije proističu sve druge pogubne posledice načina na koji on upravlja Srbijom”.

“I Savamala i nezakonito lišavanje slobode od strane ljudi u fantomkama, kao i otimanje i rušenje privatne imovine u korist prijatelja i poslovnih partnera iz inostranstva. Ukidanje slobode medija. Nametanje prostačkog ukusa, bilo da se radi o Beogradu na vodi ili o pink fontani. Vraćanje tajkuna u srce državne i ekonomske politike pod dimnom zavesom navodne borbe protiv tajkunizacije. Preuzimanje službi bezbednosti od strane partijskih poslušnika bez ikakve kvalifikacije. Praćenje i prisluškivanje političkih protivnika. Slanje batinaša i kriminalaca na skup opozicije da bi se isprovocirao sukob i nasilje, a optužila opozicija. Brutalno davljenje i ponižavanje protestanata i novinara tokom Vučićeve inauguracije. Enormno bogaćenje stranačkih oligarha i partijsko preuzimanje svih finansijskih i privrednih potencijala zemlje. Obmanjivanje građana o neverovatnim ekonomskim postignućima, kada smo skoro po svim parametrima poslednji na siromašnom Balkanu. Konstante pretnje sukobima do ivice vanrednog stanja u zemlji i regionu, koje po pravilu prati lažno, a privremeno, smirivanje situacije i tobožnja briga za mir i stabilnost. Rušenje temelja srpske demokratije i nezavisnosti svih nevladinih državnih institucija, koje su brana samovlašću”, navodi Tadić.

Tadić u otvorenom pismu navodi da je SDS “bezbroj puta ukazala na takvo katastrofalno stanje u Srbiji domaćoj i međunarodnoj javnosti” i da je borba protiv “ove i ovakve vlasti koja podiže spomenike laži i nasilju i predstavlja pohvalu ludosti najvažniji je zadatak opozicije”.

“Svako ko smatra da je borba za prvog u opoziciji ispred te borbe, stoji na putu pobedi nad ovim autokratskim režimom, koje nema bez ujedinjene opozicije”, navodi Tadić.

Na kraju on ističe da će nastaviti borbu za “uspostavljanje normalnosti u društvu, za demokratske vrednosti i ujedinjenje opozicije privržene tim vrednostima”.

"Nastavićemo jer svaki slobodan čovek i prijatelj slobode ima obavezu da se bori protiv autokratije, despotije i nasilja. Nastavićemo, jer samo demokratska Srbija obezbeđuje ekonomski i sveukupni razvoj naše države i građana. Nastavićemo i kada oni nastave da nam prete i da nas blate razarajući pritom sve dobro što smo učinili i izgradili u ovom društvu, samo da bi sebe prikazali značajnijim i boljim nego što jesu. A jesu nosioci politike nasilja, patološkog obmanjivanja građana i mržnje prema svemu što ne lični na njih, takve kakvi jesu. Nastavićemo i onda kada pojedine evropske birokrate zarad svoje male karijere i velikih priviligija namerno prećutkuju očigledni slom evropskih vrednosti u Srbiji, samo da se ni po koju cenu ne bi poremetila kooperativnost i servilnost srpskog režima na temi Kosova. Nastavićemo jer su nam takva uverenja od kada smo počeli da se bavimo politikom i jer ih nikada nismo menjali", zaključuje Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: