"Svetska vest": Droga 800 puta jača od marihuane u Srbiji

Droga 800 puta jača od marihuane pronađena je u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.06.2017.

23:36

Foto: Thinkstock

Kako navode, reč je o sintetičkom kanabinoidu (5F-MDMB-PINACA) koji kod ljudi može da izazove teško oštećenje zdravlja.

"Ovo je svetski važna vest s obzirom da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Evropske unije," rekla je za "Blic" od srede Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

Prema njenim rečima, kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje dse da to učine i druge zemlje.

"Ova supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, belkog praha, kristala, ulja, bivše mešavine," dodala je ona.

U EU su do danas prijavljene 134 vrste sintetickih kanabinoida i to je najeća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja. Proizvode se najčešće u Kini i Indiji ali se pakuju u Evropi, objašnjava Jankovićeva.

Ona kaze da sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcionišse po principu prikupjanja informacija o novim supstancama koje su se pojavile u bilo kojoj od članica EU kao i u Turskoj i Norveškoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: