B92 u Moskvi: Vikali "dole Putin", policija uletela u masu

Protest u Moskvi trajao je tri sata, a policija je u poslednjih pola sata privela najveći broj učesnika, kaže dopisnica B92 iz Moskve Aleksandra Godfroa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.06.2017.

16:44

B92 u Moskvi: Vikali
Foto: Tanjug, AP

Ona navodi da su se demonstranti gurali sa policijom i pripadnike policije ubeđivali da pređu na njihovu stranu.

Policija je potom uletela u masu i počela da hapsi, ali narod ni tada nije hteo da se raziđe, još su glasnije uzvikivali "dole Putin" i "dole korumpirana vlast".

Dopisnica B92 kaže da je policija potom u čitavim jedinicama počela da uleće u masu i tako razbila protest.

Okupljanje na tom mestu nije bilo dozvoljeno, opozicioni lider Aleksandar Navaljni mesto protesta promenio je u poslednjem trenutku. Navaljni je uhapšen.

Osim toga, ističe se da na protestu nije bilo ozvučenja, jer su sve firme odbile da daju ozvučenje.

U Moskvi je trenutno mirno, policija u opremi za razbijanje demonstracija ima u svim ulicama, a prisutan je i veliki broj marica.

Fotografije sa protesta na kojima se vidi kako policija hapsi demonstrante možete pogledati - OVDE.

Mediji prenose da je oko 400 osoba uhapšeno, kao i da se okupilo više desetina hiljada Moskovljana.

Kako prenose agencije, Navaljni je uhapšen neposredno pred početak protesta koji je želeo da održi u Tverskoj ulici, pored Kremlja i ruske Dume, za šta nije imao odobrenje moskovskih vlasti.

Navaljni je imao dozvolu da održi opozicioni skup,u drugoj ulici - Šaharovoj, ali je odlučio da svoje pristalice pozove u šetnju Tverskom ulicom koja vodi do Kremlja i ruske Dume.

Takvu odluku obrazložio je time što niko iz Moskve nije hteo da mu iznajmi opremu za održavanje mitinga, odnosno jer je svima tako bilo naređeno.

Protest je, uprkos hapšenju Navaljnog, održan i to na "novoj" lokaciji, odnosno na uglu Tverske ulice i bulevara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: