Novi rezultati: Srpska lista četvrta snaga na KiM, slavlje

Srpska lista četvrta je politička snaga na Kosovu, prema rezultatima Mreže za posmatranje izbora "Demokratija na delu", na osnovu prebrojanih 87 odsto mesta.

Izvor: B92

Nedelja, 11.06.2017.

21:23

Novi rezultati: Srpska lista četvrta snaga na KiM, slavlje
Foto: Tanjug/Edib Tahiroviæ

Građanska incijativa Srpska lista osvojila je 4,8 odsto glasova.

Na prvom mestu se nalazi koalicija koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), Alijanska za budućnost Kosova (ABK - Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija koja je osvojila 33,2 odsto glasova.

Na drugom mestu je Samoopredeljenje sa 26,6 osvojenih glasova, a na trećem mestu koalicija oko Demokratskog saveza Kosova koja je do skoro bila na vlasti, a koja je osvojila 25,3 odsto glasova.

Na ostale stranke, koje su učestvovale na izborima, otpada 10,1 odsto glasova.

U Kosovskoj Mitrovici Srbi su počeli slavlje zadovoljni izbornim rezultatima Srpske liste, a pristalice PAN koalicije, ali i Samoopredeljenja slave u mnogim gradovima na Kosovu uspeh postignut na izborima.

Trubači, automobili, građani koji nose zastave Srbije okupili su se ispred zgrade u kojoj je sedište SNS u Kosovskoj Mitrovici, a među njima je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je saopštio da je, prema prvim rezultatima koje imaju, Srpska lista (SL) osvojila svih deset mandata u kosovskom parlamentu namenjenih srpskoj zajednici.

"Želim da vas obavestim na osnovu prikupljenih podataka koji su došli u štab Srpske liste da je ona osvojila najmanje 90 odsto glasova u većini srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Ovim je SL najverovatnije osvojila i sve mandate zagarantovane srpskoj zajednici u parlamentu", poručio je on obraćajući se okupljenima u centru Mitrovice.

On je preneo da je predstavnik Jedinstvene goranske partije, koja je na izbore izašla uz podršku države Srbije Adem Hodžaj, koji se nalazi u poslaničkom klubu Srpske liste, osvojio mandat.

"Tako da je vrlo moguće da SL ima više od deset poslanika u budućem sazivu parlamenta", naglasio je on.

Pročitajte još:

Haradinaj proglasio pobedu na izborima

Region bruji: "Rasplet zbog kog se Srbi hvataju za glavu"



Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: