Džonson i Hamond sigurni; Mejova: A, sad, na posao...

Britanska premijerka Tereza Mej nije promenila najvažnije ministre u novoj vladi, među njima su ministar finansija Filip Hamond i šef diplomatije Boris Džonson.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.06.2017.

21:25

Džonson i Hamond sigurni; Mejova: A, sad, na posao...
Getty Images

To je saopšteno iz njene kancelarije, dan nakon parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.

Ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad, ministar odbrane Majkl Felon i ministar za pitanje Bregzita Dejvid Dejvis takođe će ostati na svojim funkcijama, saopšteno je iz Dauning Strita, nakon što su konzervativci na izborima postigli rezultate slabije od očekivanih, prenosi Rojters.

"Večeras neće biti novih imenovanja ministara", navodi se u saopštenju britanske premijerke.

Pre izbora, u britanskim medijima se uveliko spekulisalo da će Mej zameniti Hamonda ukoliko osvoji ubedljivu većinu.

Kako su agencije prethodno izvestile, Mej je danas nakon prijema kod kraljice Elizabete Druge u Bakingemskoj palati, izjavila da će formirati novu vladu koja će obezbediti sigurnost i voditi Veliku Britaniju u pregovorima s Evropskom unijom, kako bi se obezbedio uspešan sporazum o Bregzitu.

"A, sad, na posao", poručila je Mejova na pragu svoje rezidencije u Dauning stritu broj 10.

Ona je podsetila da ključni pregovori o Bregzitu počinju za samo 10 dana, istakavši da je zemlji više nego ikad potrebna sigurnost.

"Sada kada smo obezbedili najveći broj glasova i najveći broj poslaničkih mesta na opštim izborima, jasno je da samo konzervativci i unionisti imaju legitimitet i mogućnost da obezbede tu sigurnost formirajući većinu u Donjem domu", istakla je premijerka.

Rojters prenosi da je Mejova kazala da će se osloniti na podršku "prijatelja" iz severnoirske Demokratske unionističke partije, nakon što njeni konzervativci na prevremenim izborima nisu osvojili dovoljno poslaničkih mesta da sami formiraju vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: