Erdogan odobrio: Turci šalju i avione i brodove u Katar

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odobrio je zakon o slanju turskih vojnika u Katar.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.06.2017.

14:22

Erdogan odobrio: Turci šalju i avione i brodove u Katar
Foto: Gettyimages

Na taj način Turska će dati potporu toj državi u Persijskom zalivu suočenoj s izolacijom koju su joj nametnule druge arapske države zbog njene navodne potpore terorizmu.

Turski parlament podržao je predlog zakona u sredu, a Erdoganova kancelarija je objavila da ga je predsednik odobrio. Zakon je objavljen u službenom listu u petak i time je završen postupak njegovog usvajanja.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom, koji optužuju za "potporu terorizmu", najpre mrežama Al Kaidi, skupini Islamskoj državi i Muslimanskom bratstvu.

Katar je saopštio u četvrtak da nije spreman da menja svoju spoljnu politiku kako bi rešio spor s drugim arapskim državama u Persijskom zalivu te da se nikada neće predati.

"Nismo spremni predati se i nikada nećemo biti spremni odreći se nezavisnosti i naše spoljne politike", naveo je katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani novinarima u Dohi.

"Niko nema pravo da interveniše u našu spoljnu politiku", istakao je.

Nakon prvog razmeštanja turskih vojnika u bazi u Dohi takođe će biti poslati borbeni avioni i brodovi, objavio je u petak list “Hurijet”.

Narednih dana u Katar će otputovati turski izaslanici kako bi procenili situaciju u bazi u kojoj se trenutno nalazi 90 turskih vojnika.

“Hurijet” navodi da bi prema planu trebalo biti poslato oko 200 do 250 turskih vojnika u Katar u roku od dva meseca u inicijalnoj fazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: