Ko je "Ivica Dačić" Tereze Mej

Demokratija je takva da moć ponekad završi u rukama "manjih". Koalicioni (ucenjivački?) potencijal zna da bude jezičak na vagi, a to sada vidimo u Londonu.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2017.

12:09

Ko je
Foto: Getty Images

Sličan postizborni razvoj više puta smo gledali u Srbiji u poslednjih desetak godina - demokrate su ostale na vlasti 2008. nakon "pomirenja" sa SPS-om, da bi im četiri godine kasnije socijalisti okrenuli leđa i omogućili da se Nikolićeva pobeda pretvori u "veliki politički zemljotres" uz koaliciju SNS-SPS.

Ustupci 2008. godine su bili veliki prostor za revitalizaciju stranke i neka ključna ministarska mesta, a 2012. je SPS dobio još više - premijersko mesto je pripalo lideru stranke Ivici Dačiću, koji je odmah po prvim izbornim rezultatima rekao da "ne zna ko će biti predsednik, ali da zna ko će biti premijer".

Šta je posle bilo, druga je priča.

Velike ustupke ovih dana očekuju i albanske stranke u Makedoniji, koje su odlučile da posle duge saradnje sa Gruevskim ovog puta naprave dogovor sa SDSM Zorana Zaeva.

Ustupci se tako sad očekuju i u Velikoj Britaniji, gde se kocka nije baš isplatila Terezi Mej i njenim konzervativcima.

Umesto potvrde stabilnosti njene vlasti i sigurnog kursa ka Bregzitu, Britanci sada gledaju ka izbornom semaforu i vide da u parlamentu niko nema većinu. Torijevci su izgubili 12 poslaničkih mesta i imaju 318 od 650 stolica, dok ni odličan rezultat laburista (+31) i 261 poslanik nisu dovoljni da se formira vlast na drugoj strani. O Lib-dem ekipi već godinama ne treba trošiti reči.

Zato su usledili munjeviti pregovori i Tereza Mej se dogovorila da njen tim podrži kontroverzna Demokratska partija unionista (DUP), koja je ujedno postala i jedan od najtraženijih pojmova na internetu posle izbora u Britaniji.

Kako se navodi, najverovatnije neće biti formalne koalicije, već će sve funkcionisati na "poverenju".

"Mi želimo da se formira vlada. Dobro smo sarađivali sa premijerkom. Alternativa je nešto na šta ne pristajemo. Sve dok Korbin predvodi laburiste, mi ćemo obezbediti podršku premijeru iz redova torijevaca", rekao je izvor iz DUP.

U pitanju je severnoirska partija koja se, kako joj ime kaže, zalaže za čvrsto jedinstvo Severne Irske i Velike Britanije, ali i za niz kontroverznih pitanja, među kojima je i zabrana istopolnih brakova.

Kako ističe Independent, ukoliko oni obezbede podršku manjinskoj vladi konzervativaca, možda će im biti omogućeno da sprovedu u delo na širem planu neke od stvari koje su podigle mnogo prašine u Severnoj Irskoj.

"Mogući partneri konzervativaca su smešteni na samoj desnoj ivici britanske politike. Ideja da oni imaju neku moć u Vestminsteru bi trebalo da nas sve zabrine", piše britanski portal "Otvorena demokratija" i ističe da DUP ima "istorijske veze" sa irskim militantima.

DUP je na "svom tlu" uspeo da blokira zakone o istopolnim brakovima, što čini Severnu Irsku jedinim delom Britanije bez takvog zakona, a zalažu se i za zabranu abortusa.

Takođe, kako se navodi, jedan od poslanika DUP-a Semi Vilson je na jednom događaju čoveku iz publike koji je dobacio da bi trebalo "izbaciti strance napolje", rekao "Potpuno si u pravu".

Takođe, navodi se da spadaju u red onih koji poriču klimatske promene, a bili su umešani i u malverzacije sa biogorivom.

Što se tiče Bregzita, koji se pokazao kao stvar koja nije ključna za glasače u Britaniji, poslanici DUP-a su bili otvoreno za izlazak iz Evropske unije, ali se zalažu za "mekani izlazak", odnosno protive se liniji "tvrdog Bregzita".

Stranku predvodi Arlin Foster, u čijoj biografiji stoji da je zamalo stradala kada je IRA napala eksplozivom njen školski autobus, kao i da su joj oca ranili pripadnici IRA.

Lidersko mesto u DUP preuzela je 2015. godine, a premijerka Severne Irske je bila od januara 2016. godine do januara 2017.

Po obrazovanju je advokat, ima muža i troje dece. Navodno je i sama bila umešana u skandal oko "preplaćivanja" kompanijama da koriste zelenu energiju, što je građane koštalo 500 miliona funti.

Inače, deluje da ni novinari u Velikoj Britaniji nisu baš upućeni u rad ove stranke, pa su informacije o šefici DUP i samoj politici unionista uglavnom prilično šturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: