Mejeva tražila mandat od kraljice

Liderka konzervativaca Tereza Mej zatražila mandat od britanske kraljice još jedan mandat, dan nakon izbora na kojima je upravo njena partija izgubila većinu.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2017.

11:12

Mejeva tražila mandat od kraljice
Tanjug-AP

Dosadašnja premijerka je izjavila, obraćajući se brojnim novinarskim ekipama koje iščekuju rasplet mini političke krize, da će oformiti vladu koja će Britaniju vratiti u stabilnost ali i voditi je napred.

Podsetimo, iako ih je sama sazvala, Mejeva nije dobro prošla na vanrednim parlamentarnim izborima i zato se dan nakon što su glasači izašli na birališta, sve glasnije čuju zahtevi za njenu smenu.

Naime, konzervativci, iako jesu nominalno dobili više glasova od laburista, nemaju dovoljan broj glasova koji bi im omogućio većinu u parlament i samim tim podršku za formiranje vlade.

Mejeva, međutim, nije imala nameru da podnese ostavku i danas je razgovarala s britanskom kraljicom, kojoj je, po britanskom protokolu, saopštila da ima vladu.

To je uspela, tako što joj je podršku dala iz Demokratska unionistička partija Severne Irske, partija koja je osvojila 10 mesta.

Iz te partije su saopštili da će podržati Mejevu, kao i da im za to nije potreban koalicioni sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: