Dan posle izbora u Britaniji: Kakav haos

Dan posle izbora u Britaniji doneo neizvesnu političku situaciju. Konzervativci izgubili većinu, traži se ostavka premijerke. Ona je ne da. Brisel u strahu.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2017.

08:24

Dan posle izbora u Britaniji: Kakav haos
Tanjug-AP

Prema poslednjim informacijama, konzervativci premijerke Tereze Mej osvojili su 42,4 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Britaniji, a opozicioni laburisti 40,2 odsto.

To znači da konzervativci Tereze Mej neće moći da imaju većinu u parlamentu, koji ima 650 mesta. Prema nekim podacima, konzervativci će imati 313 mesta u parlamentu, laburisti 260, Škotska nacionalna partija 35, a liberaldemokrate 12.

Na trećem mestu su liberaldemokrate sa 7,1 odsto osvojenih glasova, sledi Škotska nacionalna partija sa 3,1 odsto.

Strane agencije prenose da su Britanci kaznili Terezu Mej i da se njoj "obilo o glavu" kockanje sa raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora. Sada sa svih strana raste pritisak da britanska premijerka podnese ostavku. Neki mediji su čak na njenom mestu videli i Borisa Džonsona, nekadašnjeg gradonačelnika Londona.

Međutim, aktuelnoj britanskoj premijerki za sada ne pada na pamet da napusti Dauning strit, bar tako prenose vodeći britanski mediji, koji se pozivaju na dobro obaveštene izvore iz Konzervativne partije. Ona bi uskoro trebalo i da se obrati javnosti i saopšti svoju odluku. Skaj njuz je objavio i da će Mejeva danas otići kod britanske kraljice, kojoj će preneti da veruje da može da napravi vladu. S kim, još nije poznato.

Njen glavni rival, laburista Korbin je jutros već pozvao premijerku da podnese ostavku, jer su izborni rezultati pokazali da je ona "izgubila glasove, podršku i poverenje glasača".

Pat pozicija u kojoj je sada Britanija uticaće i na zvanični Brisel jer bi za 10 dana trebalo da počnu pregovori o izlasku Britanije iz EU. Ko će sada i na kom nivou razgovarati o tome, sa britanske strane, i da li će uopšte doći do tih razgovora - pitanja su koja muče Brisel.

Evropski komesar Ginter Etinger već je rekao da nije izvesno da li bi pregovori mogli da počnu 19. juna, kao što je planirano, dodavši da će razgovori bez snažnog pregovaračkog partnera biti neizvesniji.

Iz Brisela se čuje i da je prerano spekulisati o tome kako će Unija reagovati na promenu u britanskim zahtevima za povlačenje, a treba i videti da li će sledeća vlada u Londonu promeniti svoju poziciju o Bregzitu.

Kada je reč o novoj vladi, ključna tačka je Bregzit. Tereza Mej ima pravo da prva pokuša da formira koaliciju, mada će sa svojim tvrdim stavom o Bregzitu verovatno teško pronaći odgovarajućeg partnera, navodi Rojters.

Malo je verovatno da će konzervativci i liberalne demokrate ponovo biti u koaliciji bez većeg kompromisa o centralnom principu njihovog izbornog programa - takođe Bregzitu.

Podsetimo, konzervativci su za potpuni raskid sa EU bez obzira da li može da se postigne zadovoljavajući dogovor o izlazu, dok su liberalne demorate obećale biračima drugi referendum o tome da li prihvatiti dogovor sa Briselom.

Izborna matematika ne pogoduje nekoj drugoj koalicji. Konzervativci mogu tradicionalno da se oslone na podršku Demokratske unionističke Partije Severne Irske, koja ima 10 mandata, dok je Škotska nacionalna partija, kojoj se predviđa 35 mesta, u ideološkom razlazu sa konzervativcima.

S druge strane, laburisti su najavili da će pokušati da formiraju manjinsku vladu, a osim promene po pitanju Bregzita, planiraju i radikalnu promenu fiskalne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: