Bi-Bi-Si: Konzervativci 43, laburisti 40 odsto

Britanski konzervativci osvojili su 43 odsto glasova, a opozicioni laburisti 40 odsto na parlamentarnim izborima, procenjuje Bi-Bi-Si.

Izvor: Beta

Petak, 09.06.2017.

07:00

Bi-Bi-Si: Konzervativci 43, laburisti 40 odsto
Tanjug-AP

Na osnovnu nepotpunih rezultata izbora, Britanska medijska mreža procenjuje da će konzervativci imati 318 od 650 poslanika čime bi izgubili većinu koju su imali pre nego što je premijerka Tereza Mej raspisala izbore.

Prema toj proceni, laburisti će imati 267 poslanika, Škotska nacionalna partija 32, a liberlademokrate 11.

Ako se ta prognoza ostvari, za vladu će biti potrebna koalicija ili da se obrazuje manjinska partija, a unionisti iz Severne Irske su nagovestili da bi mogli podržati konzervativnu vladu.

Na manje od 80 neobrađenih izbornih jedinica, konzervativci su osvojili 266 poslanika, laburisti 236, Škotska nacionalna partija 33, a liberldemokrate 10, koliko i Demokratska unionistička partija.

Bi-Bi-Si navodi da izvori iz Konzervativne partije navode da je moguće da Mej danas podnese ostavku na vođstvo torijevaca, čime ne bi bila ni na čelu vlade. Kao mogući naslednik se spominje ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: