Amerika stala, Komi svedočio: Rusija se mešala u izbore

Bivši direktor FBI Džejms Komi svedočio je pred Senatom o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.06.2017.

16:05

Amerika stala, Komi svedočio: Rusija se mešala u izbore
Foto: Tanjug

Amerika je čekala, a televizijske mreže nisu emitovale redovni program tokom svedočenja.

Komi je na saslušanju potvrdio da je bilo ruskog uticaja na predsedničke izbore, kao i da je Tramp zahtevao prekid istrage o Majklu Flinu.

Senator demokrata Mark Vorner rekao je na početku saslušanja da "ovo nije istraga o izborima".

"Ovde smo jer je inostrani faktor napao nas u našoj kući, prosto i jasno", rekao je Vorner.

Vorner je istakao da je Komi odbio zahteve predsednika Donalda Trampa da mu se "zakune na vernost" i da "odustane od istrage o Rusiji".

"Baš zato bivši direktor FBI sada sedi ovde kao obični građanin", rekao je Vorner.

Amerikanci treba da čuju vašu verziju slučaja", rekao je na početku saslušanja predsednik Odbora Ričard Bar.

Nakon obraćanja Vornera, svoje svedočenje započeo je Komi, koji je odmah na početku naveo da "nema nikakvog smisla" objašnjenje Trampove administracije da je otkaz dobio zbog svojih aktivnosti u toku izborne kampanje.

Komi se zatim osvrnuo na "rusko mešanje u izbore".

"Nemam sumnje da se Rusija umešala u predsedničke izbore", naglasio je Komi.

Dodao je da predsednik Donald Tramp nije tražio prekidanje istrage o ruskoj umešanosti.

Rojters prenosi da je Komi kazao da je FBI saznao za ruske sajberupade krajem leta 2015. godine.

Prema Komijevim rečima, Tramp mu je u telefonskom razgovoru 30. marta rekao da istraga o ruskoj umešanosti u američke predsedničke izbore "baca senku" na njegov predsednički mandat i upitao ga šta oni mogu da učine da "uklone (tu) senku".

Komi je naveo da je bilo "veoma zabrinjavajuće" kada mu je Tramp u februaru tražio da obustavi istragu o njegovom bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu, pokrenutu zbog njegovih nedozvoljenih kontakata s Rusijom.

Flin je 13. februara podneo ostavku posle medijskih izveštaja da je pre inauguracije Donalda Trampa s ruskim ambasadorom razgovarao o američkim sankcijama prema Rusiji.

On je naveo da su ga razna objašnjenja o tome zašto ga je Tramp otpustio u isto vreme zbunjivala i brinula.

"Kada sam postavljen za direktora 2013, shvatio sam da služim predsedniku. Kada sam otpušten 9. maja (ove godine), iz tog razloga odmah sam otišao kući kao običan građanin. Ali, onda su usledila objašnjenja, razna objašnjenja koja su se menjala koja su me zbunila i dodatno uznemirila", rekao je bivši šef FBI.

Upitan da li bi uradio nešto drugačije kada su u pitanju saopštenja o istrazi protiv Hilari Klinton u toku kampanje, Komi je naveo da ne bi.

"Iako je to nanelo lično meni bola, i dalje verujem da je to bio najbolji način da zaštitim FBI i pravosuđe", rekao je on. Komi je naveo da je napravio izveštaj posle razgovora sa Trampom. Beleške agenata i drugih zvaničnika FBI-ja često se na suđenjima koriste kao verodostojni dokazi.

"Bio sam zabrinut da može nešto da slaže o prirodi sastanka, tako da sam smatrao da je važno da se to dokumentuje. Znao sam da bi mogao da dođe dan kada će mi zatrebati snimak onoga što se dogodilo, ne da bih branio sebe, već FBI. Razgovarao sam sa predsednikom Obamom. Razgovarali smo samo dva puta za tri godine i nisam to dokumentovao. Imao sam jedan na jedan razgovor sa Bušom, ali nisam imao potrebu za tim", rekao je Komi o tome zašto je odlučio da dokumentuje razgovor sa Donaldom Trampom.

Komi je opisao večeru sa Trampom.

"Meni se činilo da je ili on pomislio ili mu je neko rekao: 'Već si tražio od Komija da ostane, a nisi dobio ništa zauzvrat. Večera je bila pokušaj da se izgradi osećaj lojalnosti. Predsednik mi je zatim šapnuo: 'Zaista s radujem tome da radimo zajedno'. Sedeo sam i razmišljao o tome da smo već tri puta pričali o tome da ja ostajem. Moj zdrav razum mi je rekao da on traži nešto zauzvrat", rekao je Komi

Kako je naveo Komi, 14. februara, kada je Tramp zatražio od Komija da prekine istragu o Majklu Flinu, Trampov zet Džerad Kušner i državni tužilac Džef Sešons bili su u prostoriji. Međutim, Tramp je od njih zatražio da odu, želeći da sa Komijem razgovara nasamo.

Komi je dodao da dok je bio direktor FBI, Tramp nije bio pod istragom.

Tramp je nakon razgovora sa Komijem naveo da poseduje snimke i pretio je da će ih objaviti.

"Video sam tvit o snimcima koje Tramp navodno ima. Bože, nadam se da ih ima", rekao je Komi.

Na red da ispituje potom je došao senator Mark Rubio, koji je prvo upitao Komija da li je Tramp jedino na tom sastanku zatražio prekid istrage o Flinu.

"Da", odgovorio je Komi.

Međutim, Rubio je nastavio sa pitanjem da li je Komi rekao predsedniku da je taj zahtev neprihvatljiv.

"Ne, ne znam... bio sam zapanjen. Samo mi je prošlo kroz glavu da budem pažljiv o onome što govorim", naveo je Komi.

Rubio je potom izlistao tri stvari koje je Tramp zahtevao.

"Tražio je: 1. lojalnost, 2. pustite Flina, 3. recite javnosti da ja nisam pod istragom. Da li je tako?", upitao je Rubio.

"Da, to je zatražio", potvrdio je Komi. Tokom svedočenja pred Komitetom za obaveštajne poslove američkog Senata, Komi je rekao da nije na njemu da kaže da li je Tramp pokušao da opstruira pravdu tokom njihovih razgovora.

On je dodao da ga je američki predsednik u više navrata pohvalio o da radi "odličan posao".

Među ključnim Komijevim izjavama tokom svedočenja, Rojters je izdvojio da je Komi rekao da je administracija odlučila da okleveta njega i FBI tvrdeći da je ta organizacija u rasulu.

"To su bile laži, jasno i jednostavno", rekao je Komi.

Komi je potvrdio i da nije on taj koji je izveštaje izneo u javnost, već ih je dao svom prijatelju, profesoru na Kolumbija univerzitetu Danijelu Ričmenu, koji je to i potvrdio za "Hafington post".

Na pitanje da li bi možda bio otpušten i da je Hilari Klinton pobedila, Komi je naveo da je to "odlično pitanje".

"Zaista ne znam, možda bih bio. Kao što sam rekao, to je bilo teško vreme za mene. Radio sam ono što sam mislio da treba. Da je ona izabrana, možda bih dobio otkaz, zaista ne znam", dodao je Komi.

Inače, neki delovi svedočenja neće biti otvoreni za javnost, Komi će dalje nastaviti da svedoči na zatvorenoj sednici. Rojters, koji je imao uvid u tekst uvodne reči kojom će se Vorner danas obratiti komitetu, prenosi da je on naveo da je Tramp od Komija zatražio prekid istrage protiv svojeg visokog savetnika, čime je prekršio precizno definisane smernice čiji je cilj sprečavanje političkog uplitanja u istrage FBI.

"Svedočenje gospodina Komija koje je predato za današnje saslušanje je uznemirujuće", navodi se u tekstu obraćanja Vornera.

Da podsetimo, Komi je naveo da će u uvodnoj reči na saslušanju potvrditi da mu je Tramp tražio lojalnost kao i da je zahtevao da prekine istragu o bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu.

Flin je sredinom februara podneo ostavku zbog kontakata sa ruskim ambasadorom i pre nego što je zvanično stupio na dužnost.

Tramp je na pitanju o Komiju naveo da mu želi sreću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: