Arapske države "ucenjuju" Katar: Sprema se spisak uslova

Vodeće arapske države sastavljaju listu zahteva koje Katar mora da ispuni kako bi se diplomatski i ekonomski odnosi vratili na normalni nivo.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.06.2017.

13:37

Arapske države
Foto: Tanjug/AP

Kako navodi "Vol strit džornal“, deo spiska uslova su saznali od arapskih i američkih zvaničnika koji učestvuju u pregovorima.

Prema njihovim informacijama, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i njihovi saveznici traže garancije da će vlasti Katara obustaviti finansiranje ekstremističkih grupa na Bliskom istoku i prekinuti svoju vezu s političkim rukovodstvom islamističkog udruženja "Muslimansko bratstvo",

Od Katara se zahteva i da znatno umanji aktivnosti medijske mreže Al Džazira.

Prema navodima američkih i arapskih predstavnika, zvanični spisak uslova za Katar može se očekivati u narednih nekoliko dana, prenosi ruska novinska agencija Tas.

Podsetimo, predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je sinoć telefonom sa katarskim vladarom, emirom Tamimom bin Hamadom al Tanijem, i izrazio spremnost za pronalaženje rešenja diplomatske krize u regionu Zaliva, uključujući i sastanak Katara i arapskih zemalja koje su ga izolovale, koji bi Tramp organizovao u Beloj kući.

Saudjska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Libija, Maldivi i još nekoliko bliskoistočnih i afričkih država prekinule su ove sedmice diplomatske veze s Katarom zbog navodnog finansiranja terorizma i negovanja dobrih odnosa sa Iranom. Katar je odbacio sve optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: