I Senegal blokirao; Turska šalje trupe u Katar

Senegal je saopštio da je opozvao svog ambasadora u Kataru i tako se pridružio grupi bliskoistočnih zemalja koje su to učinile prethodnih dana.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 07.06.2017.

19:33

I Senegal blokirao; Turska šalje trupe u Katar
Foto: Gettyimages

U saopštenju senegalskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da se odnosi prekidaju iz solidarnosti sa zemljama Zaliva koje su odnose sa Dohom prekinule zbog navodnog finansiranja islamističkih grupa i dobrih odnosa sa Iranom.

Inače, parlament Turske usvojio je nacrt zakona koji dozvoljava raspoređivanje trupa te zemlje u turskoj vojnoj bazi u Kataru, prenosi Rojters.

Agencija navodi da ovo deluje kao potez kojim Ankara želi da pruži podršku ovoj zalivskoj zemlji, suočenoj sa diplomatskom i trgovinskom izolacijom koju su Kataru postavile najveće bliskoistočne sile.

Rojters podseća da su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein zaoštrili odnose sa Katarom i zatvorili svoj vazdušni prostor za komercijalne letove iz Katara, optužujući ga za finansiranje ekstremističkih grupa, što su katarske vlasti negirale.

Navodi se da je za zakon, koji je spremljen pre izbijanja ove podele, glasalo 240 poslanika, pre svega zahvaljujući podršci vladajuće Partije pravde i razvoja i opozicione Partije nacionalističkog pokreta.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein presekli su u ponedeljak diplomatske odnose sa Katarom, dok su se i Jemen, vlada sa sedištem na istoku Libije i Maldivi pridružili tim merama, pri čemu su obustavljene transportne veze.

U utorak je diplomatske odnose sa Katarom prekinula i Mauritanija.

Inače, “Fajnenšel tajms” je objavio i moguće prave razloge za blokadu Katara.

Katar je Iranu i džihadistima platio otkup za članove svoje kraljevske porodice, otete u Iraku, u iznosu od oko milijardu dolara, piše list.

Ministar spoljnih poslova UAE je rekao da "nema o čemu da se pregovara s Katarom", koji je u središtu diplomatske krize u Persijskom zalivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: