UAE: Kazna za svakog ko lajkuje Katar

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata upozorile su danas da svakom ko preko društvenih mreža izrazi simpatije prema Kataru preti oštra zatvorska kaznu.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Sreda, 07.06.2017.

11:12

UAE: Kazna za svakog ko lajkuje Katar
Getty images

U saopštenju objavljenom u medijima, državni tužilac Emirata rekao je da oni koji preko društvenih mreža pokažu simpatiju prema Kataru ili kritikuju Emirate i druge zemlje koje su usvojile oštre mere prema kataraskoj vladi, mogu da dobiju od tri do 15 godina zatvora i kaznu od najmanje 500.000 dirhama (120.800 evra).

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su u ponedeljak diplomatske veze s Katarom zbog navodne podrške terorističkim grupama u regionu,što Katar demantuje.

Uz to su dodate ekonomske mere kao što je zatvaranje kopnene i morske granice između tih zemalja i Katara, kao i zabrana preleta katarskim aviokompanijama, i oštre restrikcije u kretanju ljudi.

Emirati su 2012. pooštrili zatvorske kazne za sajber kriminal. Svakoj osobi koja je proglašena krivom za osnivanje ili vođenje vebstranica koje nanose štetu državi, njenom predsedniku, njenim vođama ili institucijama preti zatvorska kazna od najmanje tri godine, prema tom zakonu.

I brodaske kompanije bojkotuju Katar

U međuvremenu, tajvanska pomorska logistička kompanija Evergrin i honkoška OOCL suspendovale su danas brodski transport prema Kataru, izveštava Rojters.

To je, kako ocenjuje britanska agencija, najnoviji signal trgovinskog pritiska na tu zemlju, nakon što je nekoliko arapskih zemalja ove nedelje prekinulo diplomatske veze sa Dohom.

Tajvanski Evergrin, šesta najveća kompanija na svetu za kontejnerski prevoz, saopštila je da je "u svetlu blokade uvedene Kataru suspendovala brodski transport do daljeg".

Istovremeno, honkoški OOCL, sedma najveća brodarska kompanija na svetu, navodi da je da "kao odgovor na aktuelnu političku klimu u regionu, suspendovala sve svoje aktivnosti ka i iz Katara do daljeg".

Najveća brodarska kompanija na svetu, Mersk, u utorak je saopštila da nije bila u stanju da preveze robu ka i iz Katara, zbog nemogućnosti prebacivanja tovara preko luke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Džebel Ali.

Nekoliko bliskoistočnih država, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate, prekinule su u ponedeljak diplomatske veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava terorizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: