Sud smanjio kaznu Preliću za ubistvo Tatona

Viši sud izrekao je danas novu, tri godine kraću kaznu navijaču Partizana Đorđu Preliću, koji se tereti za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.06.2017.

07:07

Sud smanjio kaznu Preliću za ubistvo Tatona

Sud je danas osudio Prelića na 12 godina zatvora, uz zaključak da je Prelić kriv za krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu. U tu kaznu biće uračunate i četiri godine koje je proveo u pritvoru i zatvoru. Prelić ima pravo žalbe.

Zastupnik porodice ubijenog francuskog navijača, advokat Slobodan Ružić, izjavio je da će, kada dobije pismenu presudu videti, iz kojih je razloga osuđenom Preliću smanjena kazna. On je rekao i da već osam godina traju pokušaji pritiska dela javnost na sud da se događaji posle kojih je Taton preminuo tretiraju kao nesrećni slučaj. "Sud je odoleo pritiscima", rekao je Ružić.

S druge strane, advokat odbrane najavio je da će se žaliti na presudu i ocenio da je presuda rezultat kompromisa, koji su van sudnice i domašaja pravosuđa. On je dodao da smatra da će konačnu odluku o slučaju doneti Apelacioni sud i da se nada da će neko posle drakonskih kazni doneti objektivnu presudu koja će moći da zadovolji "interese koji provejavaju sudnicama".

On je dodao da se iz kratkog obrazloženja presude vidi da je sud utvrdio da Prelić nije učestvovao u organizovanju napada na navijače francuskog Tuluza, ali da je sud cenio celokupnost dela.

Prelić je u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je odobreno ponavljanje suđenja nakon što je uhapšen i izručen iz Španije 2014. godine nakon višegodišnjeg bekstva.

Tokom ponovljenog suđenja sud je saslušao dva nova svedoka koji nisu davali iskaz tokom prvog postupka. To su vlasnica frizerskog salona sa Obilićevog venca koja je prva pozvala Hitnu pomoć i čuvar iz garaže koji su tvrdili da je mladić pao preko ograde, odnosno da nije bačen kako je to navedeno u optužnici.

Prelić je optužen kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, u kojoj je stradao Taton.

Više javno tužilaštvo je u završnoj reči predložilo sudu da Prelića ponovo proglasi krivim i osudi za krivično delo teško ubistvo.

Prelićevi branicoi tražili su oslobađajuću presudu jer smatraju da nema dokaza da je on učestvovao u neredima i usmrćivanju francuskog navijača.

I na novu presudu i tužilaštvo i Prelićeva odbrana će imati pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Prelić je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog pravosnažne presude kojom je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, odobreno ponavljanje suđenja.

On je na početku ovog postupka negirao bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvota.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa huligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru. U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odslužili kazne.

Suđenje zbog ovog krivičnog dela ponavlja se i Dejanu Puzigaći, koji je u ponedeljak negirao krivicu.
On je uhapšen nakon višegodišnjeg bekstva, u Atini, a potom izručen Srbiji.

Šta je sud zaključio

Sudsko veće je većinom glasova (ne jednoglasno) donelo odluku da je Prelić kriv za krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu, odnosno da su on i drugi učesnici tuče "u planiranom i organizovanom napadu svesni radnje koju čine lišili života Brisa Tatona tako što su mu naneli teške povrede opasne po život".

U tu kaznu biće uračunate i četiri godine koje je proveo u pritvoru i zatvoru.

Sud je utvrdio i da Prelić nije bio organizator napada na navijače francuskog Tuluza, već je u njemu učestvovao i umesto vođa navijačke grupe, označava kao kao istaknutog člana navijačke grupe "Alkatraz".

Na izricanju presude rečeno je da su se vođe navijača različitih grupa dogovorile da zajedno napadnu navijače Tuluza u gradu, da su se okupili u Terazijskom parku, podelili baklje, drvene palice i hirurške maske i u grupa otišli na Obilićev venac, gde su napali francuske navijače.

Veće je utvrdilo da su navijači, među kojima je bio i Prelić, tukli, šutirali, gazili, gađali čašama i pepeljarama francuske navijače, da su jednom bakljom zapalili kosu kada su pokušali da mu zapale lice, a da su Tatona opkolili, oborili na ulicu, udarali ga i gazili po glavi i telu. Zatim su ga pritisnuli na metalnu ogradu i bacili sa više od četiri metra visine, od čega je zadobio teško povrede od kojih je preminuo 29. septembra 2009. u Beogradu.

U obrazloženju presude veće je navelo da je Prelić bio svestan da radnje u kojima učestvuje predstavljaju "bezobzirno nasilničko ponašanje".

Sud je dodao da je cenio izjave svedoka i saslušao nove svedoke, te da je došao do zaključka da njihovim svedočenjem tvrdnje sudskih veštaka nisu poljuljane, a da u izjavama svedoka ima kontradiktornosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: