Ađijus ponovo Srbiju prijavio SB UN: Nisu ispunili obaveze

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus ponovo je Srbiju prijavio SB UN zbog toga što nisu uhapsile i u Hag izručile troje članova SRS.

Izvor: Beta

Sreda, 07.06.2017.

20:55

Ađijus ponovo Srbiju prijavio SB UN: Nisu ispunili obaveze
Foto: Thinkstock

Podnoseći redovan izveštaj o radu suda na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, Ađijus je naglasio da "Srbija nije ispunila svoje obaveze koje proizlaze iz statuta Međunarodnog suda, odbivši da postupi po nalozima za hapšenje optuženih koji su izdati pre gotovo dve i po godine".

Kako je saopštio Tribunal, Ađijus je podvukao da to zahteva hitno reagovanje Saveta bezbednosti, budući da je nesaradnja Srbije značajna prepreka da sud na vreme, do kraja godine, okonča svoj mandat.

"Mi smo spremni i voljni da tim licima sudimo ukoliko ona budu prebačena u Hag, ali čekamo vašu hitnu akciju", poručio je predsednik Tribunala članicama Saveta bezbednosti UN.

Sudija Ađijus je ponovio ocenu iz pisma kojim je, 1. marta 2017, zvanično prijavio Srbiju zbog nesaradnje:

"Republika Srbija ne ispunjava svoje međunarodne obaveze...dok se ovi nalozi za hapšenje i predaju ne sprovedu. Savet bezbednosti ima kapacitet da odgovori na to pitanje i neophodno je da preduzme odlučne korake s tim u vezi".

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za njihovo hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića, Radete i Ostojića.

Na zahtev Tribunala, Interpol je, krajem aprila ove godine, raspisao crvenu poternicu za troje radikala.

Viši sud u Beogradu odlučio je, prošle godine, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Sudija Ađijus najavio je i da će Tribunal svoje poslednje presude, prvostepenu generalu Ratku Mladiću i pravosnažnu šestorici lidera bosanskih Hrvata na čelu s Jadrankom Prlićem, izreći do novembra ove godine. Sud će formalno biti zatvoren sredinom decembra.

Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc je, podnoseći izveštaj Savetu bezbednosti, upozorio na poricanje zločina i veličanje osuđenih za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

"Pre nekoliko dana, ministar obrazovanja Republike Srpske je izjavio da će zabraniti udžbenike koji učenike podučavaju o nedavnoj prošlosti, uključujući i o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva. Te činjenice se predaju u učionicama širom sveta, ali ne i u državi gde su ti zločini počinjeni", rekao je Bramerc.

On je istakao da je Tužilaštvo suda u Hagu dokazalo da je Vojska Republike Srpske, u julu 1995, počinilo genocid nad više od 7.000 srebreničkih Muslimana.

Bramerc je, s druge strane, upozorio i da će sutra uveče u Mostaru nastupiti Tomson, "ultranacionalistički pevač čiji su koncerti zabranjivani u nekoliko država".

To će, po rečima glavnog tužioca, biti "dobrotvorni koncert u čast" ratnih lidera bosanskih Hrvata predvođenih Jadrankom Prlićem, koje je Tribunal nepravosnažno osudio zbog zločina nad Muslimanima tokom rata u BiH.

"Ove neprihvatljive provokacije, koje su samo najnovije u dugom nizu, predstavljaju vređanje žrtava, ovog Saveta i svih koji veruju u pravdu. Poruka poricanja i revizionizma je jasna i glasna. Priznajemo svoje žrtve, ali ne i vaše. Vaši ratni zločinci su naši heroji. Kada neodgovorni zvaničnici koriste podele, diskriminaciju i mržnju da bi obezbedili vlast, sukobi i zverstva mogu poprimiti sopstvenu logiku. To je bio slučaj pre dve decenije kada su genocid i etničko čišćenje započeti, a to važi i danas", naglasio je Bramerc.

Glavni tužilac zaključio je da je, uoči zatvaranja Tribunala, "sada važnije nego ikada da se odgovori na ovaj izazov"."Da bi se obezbedila mirna budućnost, mora postojati zajedničko prihvatanje nedavne prošlosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: