Tramp "preuzeo zasluge" za Katar: Moj put se isplatio

Američki predsednik Donald Tramp nagovestio je da je raskidanje odnosa nekoliko zemalja sa Katarom rezultat njegovog puta na Bliski istok.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2017.

23:05

Tramp
Foto: Gettyimages

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein presekli su u ponedeljak diplomatske odnose sa Katarom, dok su se i Jemen, vlada sa sedištem na istoku Libije i Maldivi pridružili tim merama, pri čemu su obustavljene transportne veze.

“Dobro je videti da se poseta Saudijskoj Arabiji, sastanak sa kraljem i 50 zemalja već isplatio. Rekli su da će da zauzmu čvrst stav kada je u pitanju finansiranje ekstremizma, a sve je upućivalo na Katar. Možda je ovo početak kraja horora terorizma”, napisao je Tramp na Tviteru.

U drugom tvitu Tramp je naveo da su lideri zemlje koju nije imenovao “uperili prstom u Katar” kada je zatražio da se finansiranje radikalne ideologije zaustavi.

“U toku moje nedavne posete Bliskom istoku rekao sam da ne sme više biti finansiranja radikalne ideologije, Lideri su uperili prstvo u Katar – vidi!”, napisao je.

Tramp je u toku posete Rijadu u maju pozvao zemlje Bliskog istoka da pokažu napore kada je u pitanju kriza sa ekstemizmom.

“Zemlje Bliskog istoka ne mogu da čekaju američku moć da sruši neprijatelja za njih. Moraju da odluče kakvu budućnost žele sa sebe, svoju zemlju, svoju decu”, rekao je on.

Inače, “Fajnenšel tajms” je objavio i moguće prave razloge za blokadu Katara.

Katar je Iranu i džihadistima platio otkup za članove svoje kraljevske porodice, otete u Iraku, u iznosu od oko milijardu dolara, piše list.

Zvaničnici Katara naveli su da je Katar spreman na razgovor kako bi se kriza u regionu rešila.

“Voljni smo da sednemo i razgovaramo”, rekao je šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani za CNN.

Dodao je da “progresivna i moderna” država veruje u diplomatiju i da promoviše mir u regionu.

“Nismo supersila ovde, ne verujemo u rešavanje problema sukobima”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: