"Dođite na otvoren i iskren dijalog, čvrsta veza sa SAD"

Šef diplomatije Katara je pozvao na dijalog arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s njegovom državom.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 06.06.2017.

09:05

Getty Images

Muhamed bin Abdul Rahman uverava da će veze Katara sa SAD ostati čvrste.

Manje od 24 sata od odluke Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena, Egipta i Maldiva da prekinu diplomatske odnose s Katarom i da ga izoluju ekonomski, finansijski i saobraćajno, Rahman je pozvao te zemlje na "otvoren i iskren dijalog" o rešavanju krize.

Te zemlje su u ponedeljak saopštile da će povući svoje diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije, zbog podrške te zemlje islamičkim grupama i odnosa s Iranom.

Najnoviji potez protiv Katara usledio je danas kada je Saudijska Arabija ukinula dozvolu za rad "Katar ervejzu" i zatražila od tog katarskog avioprevoznika da zatvori svoju kancelariju u Rijadu u roku od 48 sati, izvestili su državni mediji. "Katar ervejz" je u ponedeljak saopštio na svom zvaničnom vebsajtu da je obustavio sve letove prema Saudijskoj Arabiji.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izrazio je očekivanje da to neće uticati na jedinstvo u borbi protiv islamskih ekstremista.

"Naš odnos sa SAD ostaje strateški", rekao je katarski ministar.

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani pozvao je 27. maja iranskog predsednika Hasana Rohanija i čestititao mu pobedu na predsedničkim izborima.

Saudijska Arabija, većinski sunitska kraljevina, smatra Iran, kojim vladaju šiitski muslimani, najvećim neprijateljem i pretnjom regionalnoj stabilnosti.

Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u Kataru imaju stacioniranih oko 10.000 vojnika i sedište centralne komande za Bliski istok.

Katar je u nekoliko navrata demantovao da podržava ekstremističke grupe u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: