Nemačka ima plan za Balkan, a evo i kakav

Nemačka je, kako saznaju "Večernje novosti", pripremila poseban program za Zapadni Balkan, koji bi bio kompenzacija za dugo čekanje na ulazak u Evropsku uniju.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Utorak, 06.06.2017.

06:50

Nemačka ima plan za Balkan, a evo i kakav
Thinkstock

Pozivajući se na diplomatske izvore, "Novosti" navode da je Berlin spremio "mini Maršalov plan" za Balkan, koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona i taj predlog će se uskoro naći na stolu Evropskog saveta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Pomenuti plan nazvan je "Berlin plus", a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da između ostalih, obezbede Evropska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj uz navedene države, pripada i Švajcarska.

Sume još nisu poznate, jer bi tek trebalo da se organizuju donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu značajne. Ideja je da se od našeg regiona u kratkom roku od nekoliko godina stvori ekonomski atraktivan prostor.

Fondovi bi, između ostalog, mogli da se koriste i za osnivanje novih firmi.

Kako pišu "Novosti", jedan od ciljeva je i da se Zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su auto-putevi koji bi spojili Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Evropska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda Zapadni Balkan više približi evropskim partnerima,.

Namera je da se tako "preskoči" neizvestan period od sledećih nekoliko godina u kome EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namerava da se dalje širi.
Jak razlog za aktiviranje "Berlina plus" jeste i smanjenje tenzija u regionu.

Za Nemačku Zapadni Balkan ima veliki bezbednosni značaj, navodi se u tekstu. Prilika da se nešto konkretnije uradi po pitanju "Berlina plus" biće već sredinom sledećeg meseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o Zapadnom Balkanu, pišu "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: