Granice starog srpskog groblja u KG uskoro poznate

Spomen-park "Kragujevački oktobar" pokrenuo je inicijativu da se obeleže prave granice i postavi tabla na Srpskom starom vojničkom groblju u Šumaricama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2017.

15:36

Granice starog srpskog groblja u KG uskoro poznate

Na tom groblju je, prema poslednjim dokumentovanim podacima, sahranjeno 3.200 Srba stradalih u Prvom svetskom ratu i jedan broj palih u Srpsko-turskim ratovima.

Kustos spomen-parka u Šumaricama Marko Terzić rekao je na konferenciji za medije da je tročlana komisija stručnjaka iz Kragujevca na osnovu istraživanja "nepobitno" došla do tačnog broja sahranjenih na Srpskom starom vojničkom groblju, gde je do sada bilo evidentirano svega 200 stradalih.

Na Srpskom starom vojničkom groblju sahranjeni su Srbi stradali u Prvom svetskom ratu: poginuli u Kolubarskoj bici, preminuli u vojnoj bolnici ili od epidemije tifusa.

"Želimo da se obeleže granice tog groblja na prostoru spomen parka, parku, koje je prema našem mišljenju, groblje prvog prioriteta. Kada je reč o stradalima u Prvom svetskom ratu, to je najveće groblje je na prostoru Srbije, a treće, posle Kajmakčalana i Bitolja. Zaslužuje da bude dostojno uređeno i to je pitanje za našu državu", rekao je Terzić.

On je dodao da spomen-park koji se bavi stradanjima nevinih civila 1941. godine "neće menjati" delatnost, ali da je obeležavanje velikog groblja Srba u Prvom svetskom ratu pitanje našeg odnosa prema kulturi sećanja na žrtve, ma kom vremenu pripadale.

Kako je rekao, komisija je teško došla do podataka o tačnom broju sahranjenih, jer ih nema ni u katastru, niti u arhivu.

"Činjenice smo utvrdili prema zvaničnoj arhivi crkve odnosno na osnovu dokumenta Ministarstva vera Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", rekao je Terzić.

U spomen-parku su rekli da imaju zvaničnu potvrdu u dokumentima da je Srpsko staro vojničko groblje crkva obnovila 1929. godine, čuvano je i održavano između dva svetska rata.

"Poznato je i da su za vreme okupacije otkopavani grobovi, a dokumenta potvrđuju da je odnošenje krstova sa groblja počelo od 1953.godine kao i pošumljavanje ovog terena da groblje žrtava iz Prvog svetskog rata ne bude vidljivo za posetioce spomen-parka u Šumaricama", rekao je Terzić.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, na Srpskom starom vojničkom groblju je raskrčeno rastinje i obeleženo je tablom sa imenima samo jednog broja Srba stradalih u Prvom svetskom ratu.

U spomen-parku su potvrdili da su došli i do saznanja da se uz granicu Srpskog starog vojničkog groblja nalaze i grobovi 72 nemačka vojnika, koji su takođe stradali u Prvom svetskom ratu.

Oni su bili sahranjeni na groblju u Ždraljici, ali su njihove grobnice, zbog klizišta, kasnije premeštene u Šumarice.

"Spomen-park se neće baviti ovom temom, odnosno eventualno obeležavanje grobalja stradalih nemačkih vojnika u Prvom i Drugom svetskom ratu u Šumaricama je pitanja za državu. Mi nismo primili zvaničan zahtev o tome, ni od strane Nemačke, niti Srbije", rekao je Terzić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: