"Granica bola" Rusije je Srbija

Nemačka štampa piše da Zapad i Rusija ne mogu da se usaglase u bezbednosnoj politici, jer Putinu nije stalo do granica već do sfera uticaja, a tu je i Srbija.

Izvor: Dojèe vele

Petak, 02.06.2017.

11:22

Thinkstock

Nemački nedeljnik "Cajt" piše da Rusija u svojoj sferi uticaja vidi i Srbiju i da je ruska "granica bola" stotinama kolometara daleko, odnosno na granici sa Srbijom, za koju Rusija smatra da nikada ne treba da uđe u NATO.

"Zašto Zapad i Rusija ne mogu da se usaglase o zajedničkoj bezbednosnoj politici? Zato što Putinu nije stalo do granica već do sfera uticaja“, piše autor Mihael Tuman u tekstu koji je objavljen na portalu uglednog nedeljnika "Cajt".

Osvrćući se na nedavni samit NATO, Tuman piše da su se neki posmatrači iz Moskve radovali "krhotinama koje je američki predsednik ostavio u Briselu", ali da se "zluradost izmešala sa razočaranjem jer je i Donald Tramp u Briselu govorio o ruskoj pretnji". Deluje da su se Rusi pomirili sa činjenicom da su loši odnosi sa Zapadom konstanta, piše u tekstu.

Autor se pita zašto se Rusi ne potrude više oko Evropljana, a kao primer navodi sastanak visokih zvaničnika EU i Rusije u Sankt Peterburgu krajem maja, gde je postojao makar pokušaj razgovora. "Ali pokušaji uglavnom nisu bili dostatni. Između ostalog i zato što se u razgovoru posle pet minuta uvek zaglavi u rastinju novije istorije, u proširenju NATO, kosovskom ratu 1999, proširenju EU, ratu Rusije i Ukrajine 2014. O tim stvarima se još dugo neće složiti. Ali ne bi ni morali, da taj sukob nije fundamentalniji", piše Tuman.

Prema njegovom mišljenju, obe strane žele nepovredivost granica i bezbednost za sve, ali je nevolja što pod time podrazumevaju potpuno različite stvari. "Kada Evropljani iz EU govore o sigurnim granicama, oni misle na to da se ne može jednostavno umarširati u susednu državu kao što su ruske trupe učinile 2014. u Ukrajini. Da se ne može anektirati tuđa teritorija, kao što je Rusija uradila sa Krimom. Kada ruska vlada govori o sigurnim granicama, ona misli da se savezi država – poput NATO i EU – ne smeju širiti. Da odnosi moći i uticaja ne smeju da se pomeraju. Evropljani govore o državama i granicama, Rusi o sferama uticaja."

Ruska "granica bola" je, piše dalje "Cajt" stotinama kilometara zapadno od ruske državne granice. "Ona se završava na zapadnoj granici Belorusije i Ukrajine. Ona se završava na granicama Srbije koja, prema viđenju ruskih političara, nikada ne treba da postane deo NATO ili EU. Zabuna oko granica bola i državnih granica i insistiranje na sferama uticaja danas sprečava približavanje EU i Rusije. I stoga Moskva ne može da profitira od trzavica između Trampa i EU", zaključuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: