"Prevario si me": Tramp vikao na Abasa?

Američki predsednik Donald Tramp navodno je vikao na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa prilikom prošlonedeljne posete Zapadnoj obali.

Izvor: Beta

Utorak, 30.05.2017.

12:22

Foto: GettyImages

Kako je prenela izraelska televizija, Tramp je vikao na Abasa da ga je prevario, prenosi britanski Independent.

"Prevario si me. Govorio si da si posvećen miru, ali Izraelci su mi pokazali da si umešan u podsticanje protiv Izraela", navodno je Tramp vikao.

Nakon toga je nastupio šok i tišina, naveo je Kanal dva pozivajući se na neimanovog američkog zvaničnika.

TV Kanal dva je te navodne citate objavio na hebrejskom jeziku, a novinar Udi Segal ih je tvitovao na engleskom, prenosi britanski Independent.

Palestinska uprava je sve negirala, navodeći da je sastanak 23. maja u Vitlejemu protekao dobro.

Na konferenciji za novinare nakon tog sastanka Abas je rekao da je Palestincima sastanak s Trampom početkom meseca u Beloj kući "ulio nadu i optimizam o mogućnosti da se ostvari san o dugotrajnom miru", naglasivši želju palestinskog rukovodstva za rešenje decenijskog sukoba s Izraelom po modelu dve države.

Tramp i Abas sastali su se prvi put 3. maja, kada je američki predsednik izrazio svoju želju da "učini sve što je neophodno" za postizanje trajnog mira.

Dan pre navodne vike na Abasa, Tramp se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom u Jerusalimu.

Abasovi bliski saradnici rekli su da su izveštaji o vikanju i napetosti na njegovom sastanku sa Trampom pokušaj proizraelskih savetnika u administraciji SAD da spreče približavanje vlade te zemlje palestinskom rukovodstvu, navodi izraelski list Harec.

"Nije tajna da Tramp ima grupu savetnika oko njega čiji je glavni cilj da služe Izraelu. Džared Kušner, Džejson Grinblat i ambasador Dejvid Fridman su takođe Netanjahuovi savetnici, ne samo Trampovi, tako da je naš osećaj da će oni pokušati da spreče svaki potez koji nanosi štetu izraelskoj poziciji i mi smo sigurni da je cilj takvih izveštaja da služe tom interesu", rekao je on.

Isti izvor je dodao da je još u Vašingtonu postavljeno pitanje huškanja na nasilje i isplate porodicama palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima i da je američkim zvaničnicima rečeno da to koristi Netanjahu da izbegne bavljenje glavnim problemima.

Trampu je objašnjeno da su isplate unutrašnja palestinska stvar i da u "trenutku kada se okupacija okonča neće biti huškanja".

"Izraelci kroz američke izvore pokušavaju da prodaju robu i ima onih oko Trampa koji su prihvatili taj pristup. S druge strane, postoje oni u vladi, posebno u Nacionalnom savetu za bezbednost i Stejt departmentu, koji misle drugačije. Postoji borba za predsednikovo uvo i naravno Palestinci nisu u najboljoj poziciji. Mi nemamo novac Saudijske Arabije i nemamo cionistički lobi, ali ćemo nastaviti da predstavljamo našu poziciju", najavio je sagovornik izraelskog lista.

Zvaničnici u Ramali su navodno ubeđeni da od sastanka u Vašingtonu Izrael nastoji da u saradnji sa administracijom SAD podrije Abasa, da ga diskredituje i da objavi video-snimke koji navodno dokazuju da on učestvuje o huškanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: