"Asanž je haker, ali može da ostane u ambasadi u Londonu"

Novi predsednik Ekvadora Lenin Moreno nazvao je Džulijana Asanža "hakerom", ali je rekao da osnivač "Vikiliksa" može da ostane u ambasadi te zemlje u Londonu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.05.2017.

00:49

Foto: Tanjug/AP

"Asanž je haker. To je nešto čemu se protivimo, i čemu se ja lično protivim, ali poštujem situaciju u kojoj se nalazi, koja zahteva poštovanje njegovih ljudskih prava, ali i mi tražimo da on poštuje situaciju u kojoj je", rekao je Moreno obraćajući se novinarima.

Morenov prethodnik, Rafael Korea smatrao je Asanža "novinarem" i omogućio mu azil u ambasadi te zemlje u Londonu 2012. godine kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Rojters podseća da je Moreno, koji je položio zakletvu ranije ovog meseca, još tokom predizborne kampanje zauzeo oštriji stav prema Asanžu upozorivši ga da se ne meša u politiku zemalja koje su prijatelji Ekvadora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: