Analitičari: Teško do ZSO

Iako je Briselski sporazum, kojim je predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština, potpisan u aprilu 2013, Priština ga još uvek nije ispoštovala.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.05.2017.

12:22

Analitičari: Teško do ZSO

Neizvesno je šta će sa njim biti i nakon parlamentarnih izbora na Kosovu s obzirom na to da su pojedini kandidati za premijera najavili suspenziju tog dokumenta.

Suspenziju Briselskog sporazuma najavili su lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina i osnivač i bivši lider ultradesnog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Politikolog Stefan Filipović nije optimista po ovom pitanju, ne veruje da će ubrzo nakon izbora Zajednica biti formirana, kako kaže, vlade u Prištini i Beogradu očekuju ozbiljnija pitanja.

"Pre svega videćemo kakvi će rezultati izbora biti, koliko će biti potrebno vremena da se formira nova vlada i kakav će stav nove vlade biti prema Briselskom procesu i ZSO generalno, kakav će stav imati prema vladi u Beogradu, ali i kakav će stav vlada u Beogradu imati prema čitavom izbornom procesu i procesima nakon izbora i konstitusanja vlade", rekao je Filipović za RTK2.

"Svaki izborni proces je sam po sebi bitan, ali predstojeći vanredni parlamentarni izbori na Kosovu imaju istorijsku važnost", ocenio je Mazllum Baraliu, profesor ustavnog prava. On napominje da dalji tok dijaloga i primene proisteklih sporazuma zavisi od nove vlade.

"Ta vlada će imati mnogo toga na plećima, velike odluke, ali i velike probleme koji su se odugovlačili, koji nisu rešeni za vreme dosadašnje koalicije, prema tome će najverovatnije najvažnije odluke biti oko demarkacije i Asocijacije sa većinskim srpskim stanovništvom, a možda i transformacije Bezbednosnih snaga Kosova", ističe Baraliu.

Iz Centra za mir i toleranciju takođe ističu da do formiranja Zajednice srpskih opština neće doći ni brzo ni lako. "Ne očekujemo da će se ZSO uspostaviti odmah nakon izbora, uprkos svim najavama i obećanjima prvenstveno srpskih političara, ali takodje ne očekujem da će se ovo pitanje i odugovlačiti u nedogled. Najave pojedinih opozicionih kandidata za premijera Kosova da će obustaviti dalje razgovore na temu formiranja ZSO su krajnje neozbiljne i političke, do toga neće doći jer Briselski sporazum nije infuzna roba iz koje se uzme samo odredjeni dio dogovora, a drugi dio se odbacuje", kaže Nenad Maksimović.

Zajednica srpskih oština je trebalo da bude formirana najkasnije do 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: