Zaev predstavio plan vlade

Privedni razvoj Makedonije, jače državne institucije, pravda za sve i severnoatlantske integracije prioriteti su buduće vlade, najavio mandatar Zoran Zaev.

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2017.

07:01

Zaev predstavio plan vlade
Foto: Tanjug-MIA

Zaev je u svom ekspozeu na sednici parlamenta poručio da Program nove reformske vlade predviđa unitarnu Makedoniju i sadržan je na principima koje je SDSM iznosio u kampanji, kao i principe koje u svojim programima sadrže stranke koje su omogućile parlamentarnu većinu - albanskih partija - DUI, Alijanse za Albance, ali i drugih stranaka koje nemaju poslalnike.

Makedonija će, kazao je Zaev, biti zajednička država svih građana, a nova vlada će se zalagati za jedinstvo društvo koje će obezbediti stabilnost za državu, bolji život za sve građane.

EU i NATO ostaju strateški ciljevi, kao i implmentacija reformskih prioriteta koji su sastavni deo Sporazuma iz Pržina. Zaev je među prioritete naveo i bolji standard građana, ukidanje raznih taksi, poboljšanje zdravstvene zaštite, uvodjenje dvosmenskog rada u pojedinim državnim institucijama i, između ostalog, povećanje penzija.

Mandatar je u svm ekspozeu ustvrdio da će nova vlada formirati novu državnu administracija, ali da neće biti revanšizma i bez partijskih pritisaka. Obećao je smanjenje siromaštva ispod 16 odsto do 2020, novi zakon o sportu i stabilno finansiranje sportskih aktivnosti, kao i razvoj turizma ...

Kao najozbiljniju reformu najavio je reformu pravosuđa. Najavio je nultu toleranciju za korupciju i kriminal, te dodao da sve nabrojano neće moći da bude završeno u prvih 100 dana rada vlade.

Zaev je rekao da je reč o ozbiljnim izazovima koji stoje ispred nove vlade, te da je zato neophodno da se svi uključe u njen rad. "Makedonija je zrela za novi početak u kojem će političari služiti građanima", rekao je Zaev i pozvao sve na strpljenje.

Inače, drugo parlamentarno zasedanje od izbora predsednika Sobranja, Talat Džaferi, prvi Albanac na toj poziciji, sednicu je otvorio na albanskom jeziku, što je zasmetalo poslanici najveće stranke VMRO-DPMNE, koji su se zbog toga pobunili.

Ko su budući makedonski ministri

Prvi put u istoriji Makedonije na čelu Ministarstva odbrane biće žena, što će, kako se smatra, biti i najveći izazov za Radmilu Šekerinsku s obzirom na to da je ta zemlja orijentisana ka evroatlantskim integracijama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će voditi Oliver Spasovski kojeg, iako ima iskustva u raduu policiji, čeka težak zadatak da reformiše policiju koja će biti profesionalna i nestranačka.

Ministarstvo uprave i informacionog društva je dobi jedan od nabližih saradnika Zaeva Damjan Mančevski. Smatra se, naime, da je on dobio najosetljiviji portfelj, koji će morati da sprovede mnoge reforme i mere medju kojima će neke biti i veoma nepopularne, odnosno on treba da državnu administraciju očisti od partijskih kadrova.

Resor poljoprivrede je pripao Ljupču Nikolovskom. I on će, smatra se, imati težak zadatak - da vrati zemlju pravim poljoprivrednicima i da obnovi subvencije.

Šef makedonske diplomatije biće Nikola Dimov. Bio je pregovarač u ima Branka Crvenkovskog sa Grčkom i savetnik za nacionalnu bezbednost u kabinetu Nikole Gruevskog. Dimov će biti pred velikim izazovom jer, kako prenose makedonski mediji, on će morati da radi na priznanju imena Makedonije i ulazak zemlje u Evropsku uniju - teme koje traju godinama i nisu odmakle od početka.

Za ministra prosvete predložen je univerzitetska profesorka Renata Deskovska.

Ministarstvo socijalne zaštite Mile Carovski, koji je bio predsednik Odbora za rad i socijalnu politiku SDSM. Carovskog očekuje težak rad na prevazilaženju siromaštva, angažovanje na marginalizovanim grupama i suočavanje sa vojskom pencionera.

Na čelu Ministarstva finansija je predložen Dragan Tevdovski, vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu. On treba da poboljša stanje u državnoj kasi, ali i da se pobrine sa čitavim nizom kredita koje je prethodna vlast uzela.

Goran Sugareski će biti ministar transporta i komunikacija. On je bio jedan od najaktivnijih i najbuntovnijih poslanika u prethodnom sazivu parlament. A sada njegova energija treba da bude usmerena na izgradnjI infrastrukture i objekta bez provizije i bez korupcije.

Na čelo Ministarstva kulture predložen je Robert Alagjozovski, predsednik Komisije za kulturu SDSM.

Za ministre bez portfelja predloženi su Kočo Angjushev, Roberta Popović Edmond Adem, Adnan Kahil, Zorica Apostolovska, Samka Ibraimovska, Zorana Sapurić.

Za ministra zdravlja predložen je doktor, neurolog na Klinici za neurologiju Kliničog centra u Skoplju Arben Taravari, dok je za ministra ekologije predložen Sadulah Duraku, koji je tokom vlade Crvenkovskog bio ministar poljoprivrede.

Ministarstvo pravde pripalo je Herbalu Saliu iz DUI.

Ministarstvo ekonomije je dodeljeno Kustrimi Bektesiju. Hazbi Luka je predložen za potpredsednika vlade za implementaciju Ohridskog okvirnog sporazuma, Bujar Osmani potpredsednik zlade za evropske integracije i Ramiz Merko, što je dva-rok gradonačelnik Struge, sada će biti ministar bez portfelja.

Za sada je nepoznato još samo ime buduće ministra za lokalnu samoupravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: