Vučić podneo ostavku, menjaće ga Dačić

Aleksandar Vučić podneo je predsednici Narodne skupštine Maji Gojković ostavku na mesto premijera.

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2017.

15:06

Vučić podneo ostavku, menjaće ga Dačić
Foto: Tanjug, arhiva

U obrazloženju piše da je to učinio zbog stupanja na fukciju predsednika Republike Srbije. Na ostavci je naveden 30. maj kao datum podnošenja.

Tekst ostavke, u koju je Tanjug imao uvid, glasi:

"Poštovani, u skladu sa članom 132. stav 2 Ustava Republike Srbije, podnosim ostavku na funkciju predsednika Vlade Srbije. Ostavku na funkciju podnosim zbog stupanja na dužnost predsednika Republike nakon izbora na kojima sam izabran za predsednika Srbije, održanim 2. aprila".

Skupština će ostavku konstatovati sutra u 11 h na početku posebne sednice na kojoj će Vučić položiti zakletvu kao novi šef države.

Vučić će zakletvu u parlamentu položiti u 12 h, a nakon toga, odlazeći predsednik Tomislav Nikolić predaće dužnost novoizabranom predsedniku.

Svečana primopredaja dužnosti između Nikolića i Vučića biće obavljena u 13.10 minuta, u svečanoj sali Zgrade predsednika Republike, saopštila je Pres-služba predsednika.

Posle ceremonije stupanja Vučića na dužnost predsednika, Nikolić će ga dočekati ispred glavnog ulaza Zgrade predsednika Republike.

Na završnoj konferenciji za novinare koju je u svojstvu premijera ranije danas održao Aleksandar Vučić izjavio da mu nije namera da vlada 10 godina. Opširnije - OVDE.

Ko će biti na funkciji premijera, još nije poznato, ali je izvesno da će se to znati do 18. juna.

Nakon što sutra položi zakletvu, Vučić će, kao predsednik Republike Srbije, imati na raspolaganju "zakonskih" 30 dana da predloži novog premijera, ali, kako je već najavio, to će učiniti i ranije.

On je naime već rekao da će ime premijera biti poznato do 18. juna.

Što se imena potencijalog premijera tiče, Vučić se nije izjašnjavao, ali je precizorao da razmišlja o tri imena - jednom iz SNS, dosadašnjem prvom potpredsedniku vlade Ivici Dačiću, ali i jednoj nestranačkoj ličnosti.

Vučić je najavio da će ime predsednika vlade saopštiti u periodu od 12. do najkasnije 18. juna.

Ako Narodna skupština ne izabere novu vladu u roku od 30 dana od dana konstatacije ostavke predsednika vlade, Vučić je, kao predsednik Republike, dužan da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore.

Do izbora novog premijera i nove vlada aktuelna vlada biće u tehničkom sastavu, što znači da može obavljati samo tekuće poslove.

Dalji tok koji vodi do novog predsednika vlade je taj da kada šef države bude odredio kandidata, on najpre podnosi ekspoze i predstavlja sastav vlade, nakon čega sledi rasprava.

Vlada, u ovom slučaju na čelu sa novim premijerom, biće izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika, a nakon toga predsednik vlade i njeni članovi polažu zakletvu pred poslanicima.

Ne očekuju se velike promene unutar same vlade.

.

Dačić menja Vučića

Prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić kaže da će od sutra, kada izabrani predsednik Aleksandar Vučić položi zakletvu, obavljati posao premijera.

Dačić je to rekao između ostalog na skupu o Berlinskom procesu.

“Ja sam prvi potpredsednik vlade koji po Ustavu i po zakonu zamenjuje predsednika vlade. Predsednik vlade je danas podneo ostavku zbog odlaska na novu dužnost. On će sutra položati zakletvu i praktično ću ja obavljati taj posao predsednika vlade i zaduženja koja vlada ima do izbora nove vlade”, rekao je Dačić.

Kako je rekao, nada se da će to biti kratko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: