"Potrebni konkretni koraci za uređenje izbornih pravila"

Neophodno je preduzeti konkretne korake da bi se izborna procedura i pravila uskladila sa međunarodnim standardima, kaže Raša Nedeljkov.

Izvor: Beta

Utorak, 30.05.2017.

13:46

Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Šef CRTA posmatračke misije "Građani na straži" je kazao da je jedan od predloga CRTA da se državnim funkcionerima zabrani da pokreću projekte koji se finansiraju iz budžeta, uključujući tu i dobrotvorne aktivnosti kao i učešće na skupovima koje organizuju organi vlasti.

"Ukoliko dođe do kršenja ove pravne norme potrebno je definisati odgovarajuće prekršajne kazne", rekao je on u Medija centru.

Nedeljkov je kazao i da je neophodno da se propišu kratki rokovi da Agencija za borbu protiv korupcije i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) u toku kampanje postupaju po prijavama.

On je dodao da članovi REM-a preširoko tumače zakone koji definišu njihova ovlašćenja i istakao da bi zato trebalo da se zadaci i obaveze tog tela preciziraju.

Šef CRTA je kazao i da je neophodno da se reformiše Republička izborna komisija (RIK) tako što će se definisati način na koji se biraju njeni članovi kao i njihova ovlašćenja.

On je dodao da se članovi biračkih odbora moraju edukovati i da se moraju testirati.

Nedeljkov je istakao i da su rokovi za prigovor građana kratki i da je to razlog zašto oni odustaju od namere da prijave neregularnosti.

"Rok za prigovor se mora produžiti sa 24 na 48 časova i mora se uvesti mogućnost da se prigovori podnose elektronskim putem", kazao je Nedeljkov.

Šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević kazao je da se Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima moraju dopuniti time što će biti obavezno ponavljanje izbora na biračkom mestu u slučaju kada RIK ili Upravni sud utvrde da se ne podudaraju rezultati iz Zapisnika o radu biračkog odbora sa stvarnim stanjem izbornog materijala.

On je dodao da RIK mora blagovremeno da objavljuje zapisnike sa biračkih mesta da bi birači imali uvid, ali i da da bi utvrdili nepravilnosti, ako su postojale.

Menadžerka za komunikaciju Jovana Đurbabić izjavila je da je neophodno da se formira jedan zakon koji će obuhvatati sva izborna pravila jer sada, kako je kazala, "šest izbornih zakona reguliše izbornu materiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: