Sporni feministički festival - zabranjen ulaz za belkinje

Gradonačelnica Pariza En Hidalgo apelovala je da se zabrani feministički festival u tom gradu na kojem je ulaz dozvoljen uglavnom samo crncima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

14:02

Sporni feministički festival - zabranjen ulaz za belkinje
Gradonaèelnica Pariza. Foto: GettyImages

Prvi “Njansapo festival“ trebalo bi da bude održan od 28. do 30. jula u centru Pariza. Reč je o, kako navode, događaju ukorenjenom u “feminizmu crnkinja i aktivizmu“.

“Gardijan“ piše da je najveći deo festivala organizovan u delu namenjenom samo za crne žene za koji se ističe da u njemu “nema mešanja“. Postojaće i deo u kojem “nema mešanja“, ali u kojem će moći da uđu ljudi crne kože bez obzira na pol, kao i najmanji deo “otvoren za sve“.

U engleskoj verziji sajta umesto “bez mešanja“ navodi se da je “rezervisan ulaz“.

Gradonačelnica Hidalgo je na Tviteru navela da se snažno protivi organizaciji događaja “zabranjenog za belce“.

“Tražim da se ovaj festival zabrani“, navela je gradonačelnica Pariza, dodajući da bi organizatori trebalo da budu procesuirani zbog diskriminacije.

Iz policije navode da će “osigurati rigoroznu usaglašenost zakona, vrednosti i principa republike“.

Festival su osudile i francuske organizacije koje se bore protiv razisma i antisemitizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: