Šta je zaista rekla Angela Merkel: "U sebe da se uzdamo"

Pojedini domaći i svetski mediji pišu o tome da je nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da Evropa više ne može da se uzda u svoje partnere SAD i Britaniju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

13:23

Šta je zaista rekla Angela Merkel:
Foto: GettyImages

Britanski “Independent“ izjavu Merkelove preneo je u tekstu sa naslovom “Mereklova kaže da Evropa više ne može da se uzda u Trampovu Ameriku“, a slične naslove imali su i pojedini domaći mediji.

Međutim, Merkelova nikoga nije direktno pomenula, piše Rojters.

Navela je da “Evropa više ne može da se uzda u svoje saveznike“, na pominjući direktno ime predsednika SAD Donalda Trampa.

“Dani u kojima je Evropa mogla da u potpunosti uzda u druge su donekle prošli. Osetila sam to u poslednjih nekoliko dana. Zato mogu da kažem da mi Evropljani moramo da uzmemo svoju sudbinu u naše ruke – naravno i u prijateljstvo sa SAD, prijateljstvo sa Velikom Britanijom i kao dobri susedi kada god je to moguće i sa drugim zemljama, naročito sa Rusijom“, izjavila je Merkelova.

“Ali moramo da znamo da moramo da se borimo za našu budućnost sami, za našu sudbinu kao Evropljana“, dodala je ona.

Rojters piše da je dvodnevni G7 samit u Italiji suprotstavio Trampa protiv lidera Nemačke, Francuske, Britanije, Italije, Kanade i Japana u nekoliko pitanja, kao i da su evropske diplomate frustirane zato što moraju da se ponovo bave pitanjima za koja su se nadali da su odavno rešena.

Tramp je odobio da podrži Pariski sporazum o klimi, navodeći da mu je potrebno više vremena da odluči šta će uraditi po tom pitanju.

"Konačnu odluku o Pariskom sporazumu doneću sledeće nedelje", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu poslednjeg dana samita G7 u Italiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: