Kako je MI5 uspeo da "ispusti" napadača iz Mančestera?

Britanska obaveštajna agencija MI5 dobila je pre tri meseca informaciju od FBI-ja da Salman Abedi planira napad u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Izvor: Tanjug, index.hr

Ponedeljak, 29.05.2017.

08:33

Kako je MI5 uspeo da
Screenshot

"Početkom 2017. FBI je rekao MI5 da Abedi pripada severnoafričkoj terorističkoj organizaciji sa sedištem u Mančesteru, koja je tražila političku metu u ovoj državi", rekao je sigurnosni službenik za "Mejl on Sandej", a prenosi hrvatski portal Index.hr.

"Informacije su stigle iz FBI-ja, koji je istraživao Abedija od sredine 2016, zatim iz Libije, gde je pronađena veza Abedijeve porodice sa terorističkim organizacijama", rekao je taj službenik. "Nakon dojave, MI5 je istraživao Abedija i druge članove organizacije, ali se tada smatralo da on planira atentat na neku političku figuru. Međutim, istraga nije ništa otkrila i dogodila se tragedija",piše "Independent".

Britanska tajna služba sada je suočena s pitanjem kako je moglo da se dogodi da im je Abedi promakao i uspeo da izvede bombaški napad na koncertu američke pop zvezde u Mančesteru, kada su stradale 22 osobe, među kojima ima i dece, a ranjene 64.

Međutim, njihov odgovor je da su, u vreme kada su im stigli podaci o Abediju, imali otvoreno ukupno 500 istraga o terorizmu i da su istraživali 3.000 ljudi.

Zbog toga je hitno pokrenuta interna istraga, što znači daće MI5 istraživati sam sebe zbog propusta u vezi sa Abedijem.

Londonski "Gardijan" navodi da je MI5 pokrenula dve hitne istrage. Naime, pokrenuta je istraga o tome kako je osoblje te službe postupilo nakon upozorenja javnosti da je Abedi potencijalno opasan, a priprema i poseban izveštaj za britanske ministre i one koji nadziru rad britanske bezbednosne službe.

Jedan izvor je prošle nedelje rekao za Rojters da je Abedi bio jedan "iz veće grupe bivših osoba od interesa", a rizik koji on predstavlja bio je deo istrage MI5 i partnera.

Ministarka unutrašnjih poslova Britanije Amber Rad je, u nekoliko intervjua, odbila da komentariše šta je tačno bilo poznato o Abediju. Ono što je neobično, kako piše Rojters, je to da je ona potvrdila da MI5 vrši unutrašnju istragu.

"Mislim da je pravilo da MI5 bliže istraži svoje procese, kako bi osigurali da rade najbolji mogući posao u trenutnim ograničenjima kako bi narod bio bezbedan", rekla je Radova za BBC.

Policija je izvela ukupno 16 hapšenja u vezi napada u Mančesteru. Dve osobe - jedna žena i 16-godišnji dečak - u međuvremenu pušteni bez podizanja optužnice. ž

Rano jutros je u Zapadnom Saseksu uhapšen 23-godišnji muškarac osumnjičen za terorističke prestupe, a mančesterska policija je saopštila da su hapšenja izvršena na još dvema adresama u oblasti Mančestera i u Česteru protekle noći.

Trenutno je 14 muškaraca podvrgnuto ispitivanju u vezi sa istragom o napadu. Policija je sapštila da istraga napreduje i da je u njoj angažovano oko 1.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: