Japan, J. Koreja i SAD osudili S. Koreju zbog lansiranja

Južnokorejska vojska je saopštila da je Severna Koreja najverovatnije lansirala kratkodometnu "skad" raketu, koja je letela oko 450 kilometara.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.05.2017.

07:05

Japan, J. Koreja i SAD osudili S. Koreju zbog lansiranja
Arhiva, Foto: Tanjug-AP

Projektil je ispaljen sa mesta u blizini severnokorejskog grada Vonsan, na njenoj istočnoj obali, naveo je Generalštab južnokorejske vojske u Seulu, prenosi Rojters. Ovim povodom, predsednik Južne Koreje Mun Dže-in je sazvao sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost.

Japanski premijer Šinzo Abe osudio je najnoviju raketnu probu Severne Koreje, poručivši da će zajedno sa drugim zemljama preuzeti akciju s ciljem odvraćanja provokacija Pjongjanga.

"Kao što smo se dogovorili na samitu G7, pitanje Severne Koreje je prioritet međunarodne zajednice. U saradnji sa SAD, preduzećemo konkretnu akciju sa ciljem odvraćanja Severne Koreje ", rekao je Abe novinarima.

Abe je istakao da će Japan da uloži krajnje napore da zaštiti svoj narod, ostajući u bliskoj vezi sa Južnom Korejom i drugim zemljama, preneo je Rojters.

Glavni sekretar japanske Vlade Jošihide Suga izjavio je da je Japan protestvovao protiv Severne Koreje koja je opet lansirala raketu, za koju se sumnja da je pala u Japansko more, u deo koji Japan smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom.

"Balistička raketa koju je Severna Koreja lansirala je veoma problematična iz perspektive bezbednosti brodskog i avionskog saobraćaja, i jasno je kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Suga novinarima, prenosi Rojters.

Let poslednje lansirane rakete pratili su i američki zvaničnici, saopštila je danas američka Pacifička komanda. "Nastavljamo da posmatramo severnokorejske akcije", navodi se u saopštenju pacifičke komande, prenosi Rojters.

Kako se navodi, američka pacifička komanda stoji iza svog čvrstog opredeljenja o zaštiti američkih saveznika u Republici Koreji i Japanu. "Severnoamerička vazdušna odbrambena komanda (NORAD) procenila je da je raketa koju je lansirala severna Koreja ne predstavlja opasnost za SAD", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: