Đurić: Kosovo je prostor nestabilnosti, ali tenzije padaju

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da je Kosovo prostor stalne potencijalne nestabilnosti.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.05.2017.

18:05

Đurić: Kosovo je prostor nestabilnosti, ali tenzije padaju
Foto: Tanjug, arhiva

Đurić je dodao da zahvaljujući pozitivnom stavu Beograda da sve nesuglasice rešava mirnim putem, dolazi do deeskalacije tenzija.

On je u razgovoru sa studentima beogradskog Fakulteta bezbednosti, koji će obavljati praksu u Kancelariji, rekao da su Kosovo i Metohija izazovna tema onima koji izučavaju fenomen bezbednosti, jer se na malom području "sučeljavaju brojni geopolitički, nacionalni i konfesionalni uticaji, što za posledicu ima stanje stalne potencijalne nestabilnosti".

Đurić je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije, ocenio da sučeljavanje brojnih elemenata u kombinaciji sa veoma lošom socio-ekonomskom situacijom, snaženjem ekstremnih političkih snaga i sve snažniji uticaj verskog ekstremizma dolazi do "veoma zapaljive atmosfere", koju je, prema njegovim rečima, moguće držati pod kontrolom samo doslednim opredeljenjem svih zainteresovanih strana za mirno rešavanje nesuglasica.

Đurić je rekao da je najveće dostignuće briselskog dijaloga u proteklim godinama "mir i stvaranje svesti da se problemi u južnoj srpskoj pokrajini ne mogu rešavati nasiljem".

On je dodao da je za uspeh dijaloga važno da Srbi na Kosovu nastupaju u ujedinjenom političkom frontu u okviru Srpske liste i ocenio da je ta lista jedina garancija da će ono što je dogovoreno, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, biti realizovano onako kako je dogovoreno.

"Predstojeći pokrajinski izbori, zakazani za 11. jun, ključni su i kada je reč o bezbednosnim interesima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer u atmosferi rastućeg političkog ekstremizma u pokrajini samo monolitna i snažna politička elita našeg naroda, što predstavlja jedino Srpska lista, jeste u stanju da se izbori za njegova prava i interese i spreči formiranje takozvane kosovske vojske", rekao je Đurić.

Cilj prakse je, kako se dodaje u saopštenju, da se studenti osnovnih studija tog fakulteta upoznaju sa delokrugom rada Kancelarije za Kosovo i Metohiju, opštim pravilima rada državne administracije, kao i sa problemima i bezbednosnim izazovima na teritoriji južne pokrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: