18. maj biće Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici u ovom sazivu predlog da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na ubijene žene - žrtve nasilja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

13:32

18. maj biće Dan sećanja na žene žrtve nasilja
Foto: Thinkstock

Predlog da Srbija dobije Dan sećanja na žene žrtve nasilja zajednička je inicijativa mreže nevladinih organizacija "Žene protiv nasilja" i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović., koja se nalazi na čelu tog tela.

Dan sećanja je odabran pošto je 16, 17. i 18. maja 2015. godine čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

"Od sledeće godine 18. maj će biti obeležavan kao Dan sećanja na žene žrtve nasilja, ali i borbe protiv svih koji napadaju žene. Biće to dan kada ćemo odati poštu i setiti se svake žene koja je život izgubila u porodičnom i partnerskom nasilju. Ali, isto tako, to će biti dan kada ćemo glasno reći da nasilje nad ženama mora da prestane", rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je u prethodnih 10 godina više od 330 žena izgubilo život i dodala da će uvek pružiti podršku ovakvoj i sličnim inicijativama koje za cilj imaju zaštitu žena i borbu za njihova prava i bolji položaj.

"Bez ravnopravnog položaja žena i muškaraca ne možemo govoriti ni o razvijenom društvu i vrednostima kojima težimo", zaključila je Mihajlović.

Aktivistkinje mreže "Žene protiv nasilja" uručile su nedavno potpredsednici Vlade više od 8.000 potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: