Slučaj Kalabić: "Četnička renesansa dostigla vrhunac"

Skupština Srbije pre 13 godina, na inicijativu Srpskog pokreta obnove, izglasala je izjednačavanje prava pripadnika četničkog i partizanskog pokreta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

18:37

Slučaj Kalabić:

Sada, posle rehabilitacije Nikole Kalabića, stranka Rasima Ljajića najavila je pokretanje inicijative i usvajanje deklaracije kojom bi se afirmisao antifašizam i sprečila revizija istorije.

Zločinac ili žrtva komunističkog režima? Sramotna odluka suda ili ispravna odluka o rehabiltaciji jednog od četničkih vođa?

U Socijaldemoratskoj partiji Srbije kažu da se mora stati na put rehabilitaciji okupatorskog režima u tadašnjoj Srbiji.

“Svesni smo činjenice da danas moramo zaustaviti rehabiltaciju okupatora i ratnih zločinaca, sprečiti reviziju istorije i pokušaja da oni koji su poraženi u Drugom svetskom ratu stave sada na stranu pobednika. Fašizam je poražen ceo svet to zna i svima je jasno ko je od početka do kraja Drugog svetskog rata bio na stranu pobednika, a ko na strani poraženih”, navodi Meho Omerović.

Upravo SPO, stranka koja je promovisala Ravnogorski pokret i borila se za rehabilitaciju njihovih pripadnika, spremna je da podrži ovu deklaraciju. Uz određene uslove.

“Mi tražimo da se ako se predlaže Skupštini Srbije na razmatranje Deklaracija o antifašizmu da se osude i zločini koji su činili komunisti kako na tlu Srbije tako i bivše Jugoslavije i sve ono što je učinjeno nevinom stanovništvu. Ubistva, deportacije, oduzimanje imovine, progoni”, ističe Aleksandar Čotrić iz SPO.

Danilo Šarenac iz Instituta za savremenu istoriju navodi da je u toku revizija istorije i traje jedna borba za to sećanje o Drugom svetskom ratu.

“Ta borba traje od 1991. godine, a ovaj slučaj Nikole Kalabića pokazuje da je ta čatnička renesansa možemo reći već dostigla vrhunac u ovom trenutku ali da svakako postoje brojni dokazi koji pokazuju da svakako Nikola Kalabić nije bio nevin u Drugom svetskom ratu”, navodi Šarenac.

Nikola Kalabić tokom rata bio je jedan od najistaknutijih četničkih komandanata.

Teretio se za brojna ubistva koja su počinili pripadnici Korpusa gorske garde u kosmajskom, smederevskom i aranđelovačkom kraju 1943. i 1944. godine. Viši sud u Valjevu rehabilitovao je u petak nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića.

Postupajući sudija Dragan Obradović utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Kalabić, da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, donetim od aprila do oktobra 1945, koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Viši tužilac u Valjevu rekao je agenciji Beta da će se svakako žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Zbog rehabilitacije Kalabića danima se ne smiruju političke strasti.

Pokušaj rehabilitacije četničkog komandanta Nikole Kalabića je sraman i uvredljiv, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

"Sraman je zato što je nehvatljivo da država Srbija srpski narod sada 70 godina nakon Drugog svetskog rata treba da pređe na stranu poraženih", rekao je Vulin.

Isto je izjavio i srpski šef diplomatije Ivica Dačić navodeći da je to "šteti ugledu Srbije", dok je ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je njegova stranka pokrenuti inicijativu za usvajanje Deklaracije o afirmaciji antifašizma.

Kako kaže, rehabilitacija Nikole Kalabića baca senku na veliku žrtvu koju je naša zemlja podnela u borbi protiv fašizma.

Osim toga, potpredsednik Vlade i ministar policije Nebojša Stefanović naglasio je da se ne meša u rad sudova, ali i da lično smatra da je presuda o rehabilitaciji Nikole Kalabića sramna, kao i da je "jedina pozitivna stvar to što odluka još nije pravosnažna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: