"Biće kao od 2008. do 2012. - moć oko predsednika"

Predstoji nam period sličan onom od 2008. do 2012. godine – ključna moć će biti oko novog predsednika Vučića, kaže za B92 Bojan Klačar iz Cesida.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

16:08

Kako kaže, može se očekivati da se Vučić kao predsednik bavi bezbednošću i spoljnom politikom, dok će novi premijer pre svega biti okrenut ka ekonomiji "koja je za Vučića bila važna oblast".

“Ko god da bude premijer u smislu političke moći biće manje kotirana figura od Vučića. Odlaskom Nikolića niko ne može da mu se približi“, navodi Klačar.

Govoreći o kandidatima za mesto premijera Klačar kaže da bi glavnog kandidata trebalo da potražimo među Vučićevim najbližim saradnicima, bilo u Vladi Srbije, bilo u stranci.

“Međutim, može da se dogodi da to bude i Dačić, što bi onda bio signal da imamo neku vrstu najave za vanredne izbore. Ako to bude neko iz ekspertske javnosti, trebalo bi da gledamo ka Ani Brnabić ili Vujoviću“, ističe Klačar.

Ipak, on navodi da ime novog premijera, kao i novi sastav Vlade nećemo znati do poslednjeg momenta.

“Ima dosta vremena, od kako Vučić imenuje mandatara imaće oko dvadesetak dana da se napravi neka vrste mini rekonstrukcije vlade“, kaže Klačar.

Na pitanje o Vučićevom polaganju zakletve i najavi da će on to učiniti nad Ustavom i Miroslavljevim jevanđeljem Klačar kaže da je politika “ozbiljan posao, ali i simbolika“.

“Morate ponekad da imate i takve stvari. Da pošaljete važne poruke. Državni pečat sugeriše njegovo državotvorno ubeđenje, jevanđelje je povezanost sa prošlošću, a ustav da je važno voditi računa o zakonitosti“, kaže Klačar za B92.

Prema njegovim rečima, tako smo u SAD imali polaganje zakletve sa dve Biblije.

“To su važne simboličke poruke. Vučić ipak prelazi na poziciju na kojoj će imati mnogo manja ovlašćenja“.

Osim toga, on ističe da će Nikolić preko svoje nove pozicije zadržati određenu vrstu uticaja.

“Nikolić ima svoju bazu međunarodnih kontakata, ali ne mogu da zamislim da će biti važan politički faktor kada je reč o unutrašnjoj politici. Ovo je sve blagi prelaz ka njegovoj političkoj penziji. Ipak, on će biti u prilici da razgovara sa važnim imenima, pre svega iz Kine i Rusije“, zaključuje Klačar za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: