Bramerc: Brinu nas radikali - pretili, zastrašivali...

Glavni tužilac Haškog tribunal Serž Bramerc kaže da će u novom izveštaju SB UN ponovo izneti problem neizvršavanja naloga za hapšenje troje radikala.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

13:35

Bramerc: Brinu nas radikali - pretili, zastrašivali...
Foto: Tanjug, arhiva

"Očigledno je da to veoma zabrinjava nas u Tužilaštvu, zato što se radi o vrlo ozbiljnim navodima - tri člana Srpske radikalne stranke optužena su da su pretili, zastrašivali i nudili mito dvojici svedoka u predmetu protiv Vojislava Šešelja", kazao je Bramerc u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Bramerc je rekao da taj predmet nije rešen od januara 2015. godine i dodao da "begunci nisu jedini problem s pravdom za ratne zločine u Srbiji", ocenivši da "situacija generalno ne ide u dobrom smeru".

On je pozdravio imenovanje novog tužioca za ratne zločine u Srbiji, navodeći da se unapred raduje saradnji sa Snežanom Stanojković.

Bramerc je ocenio da je žalosno da se posle 24 godine procesuiranja ratnih zločina na međunarodnom i nacionalnom nivou ti zločini još negiraju, da se ne prihvataju utvrđene činjenice i da se veličaju ratni zločinci.

"To vređa i bolno je za žrtve koje zaslužuju da svi prepoznaju i priznaju zločine koji su nad njima počinjeni", kazao je Bramerc.

Navodeći da Haški tribunal krajem godine završava svoj rad, on je kazao da je Tribunal "napravio neverovatno važan posao". On je rekao da je sud optužio 161 osobu za genocid, zločine protiv čovečnosti i/ili ratne zločene, kao i da nijedan od optuženih za ratne zločine nije u bekstvu.

Prema njegovim rečima, pred Tribunalom je suđeno 111 osoba, a Tužilaštvo tog suda je obezbedilo 83 osuđujuće presude, dok je 19 optuženih oslobođeno optužbi.

Bramerc je rekao da je do okončanja rada Tribunala prioritet završavanje suđenja i žalbenih postupaka, navodeći da ponovno suđenje u slučaju "Stanišić i Simatović" počinje 13. juna, dok je predmet "Karadžić" u žalbenom postupku.

On je kazao da očekuje prvostepenu presudu u slučaju "Mladić" i drugostepenu presudu u slučaju "Prlić i ostali" do kraja novembra.

Prema njegovim rečima, očekuju se i žalbe u predmetu "Mladić", dok se u predmetu "Šešelj" očekuje drugostepena presuda krajem ove ili početkom iduće godine.

Glavni tužilac Haškog tribunal ocenio je da je pred domaćim pravosudnim telima u regionu i dalje velik posao i da bi zbog učestvovanja u ratnim zločinima počinjenim na području BiH trebalo procesuirati još oko 5.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, taj posao moguće je uraditi uz pojačane napore pravosudnih organa u BiH.

On je rekao da je Haški tribunal poboljšao saradnju s Tužilaštvom BiH otkako je krajem prošle godine na mesto glavnog tužioca BiH imenovana Gordana Tadić.

"Videli smo da postoji trajan napredak u radu na složenim predmetima ratnih zločina, a to je veoma važno. Ima još oko pet hiljada osumnjičenih koje treba procesuirati za ratne zločine, tako da puno toga treba uraditi, a napredak koji vidimo ohrabruje", kazao je Bramerc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: