Zaev predstavio sastav Vlade

Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio je sastav nove koalicione Vlade.

Izvor: Beta

Nedelja, 28.05.2017.

21:47

Zaev predstavio sastav Vlade
Foto: Tanjug

Sastav nove Vlade Makedonije treba da potvrdi Sobranje.

Makedonski mediji da će nova vlada imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja.

SDSM će kontrolisati resore - spoljnih poslova, odbrane i finansija, dok će veći albanski partner u vlasti, stranka DUI dobiti ukupno šest mesta, uključujući i dve pozicije potpredsednika Vlade. Druga albanska stranka, Alijansa za Albance, imaće dva ministra u novoj vladi Makedonije.

Lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da se nada da će nova vlada uskoro biti izabrana i da će raditi u interesu građana.

"Nova vlada ima šansu da sprovede reforme, ima kapacitet i biće ozbiljan servis građana", rekao je Zaev, prenosi Telegraf.mk.

Ranije tokom dana propali su pregovori sa pokretom Besa o učešću u novoj vladi.

SDSM se tim povodom oglasio saopštenjem da "vrata i dalje ostaju otvorena za saradnju sa Besom".

"Uprkos slaganju sa Besom, tokom naših pregovora, da delimo posvećenost hitnim reformama za demokratski i evropski razvoj Makedonije, nismo uspeli da se sporazumemo o određenim pitanjima. Vrata ostaju otvorena za saradnju što se tiče podrške reformama koje treba da budu primenjene u Makedoniji i po pitanjima koja su od zajedničkog interesa za građane naše zemlje", naveo je SDSM u saopštenju.

Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva trebala biti samo formalnost, a kako se veruje izbor nove vlade će delimično ublažiti političku krizu koja već mesecima potresa Makedoniju.

Prema poslovniku makedonskog Sobranja, sednica na kojoj će se birati Vlada održava se najkasnije 15 dana od dana podnošenja predloga za sastav Vlade i programa, prenosi agencija MIA.

Nakon što dobije predlog, u Sobranju će se voditi jedinstvena rasprava koji traje najmanje dva dana.

Izbor vlade vrši se javnim glasanjem, najviše 24 sata nakon nakon završetka rasprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: